Megengedő menekültpolitikája miatt szúrták nyakon a német politikusnőt

A piacon támadták meg szombaton Köln városának egyik polgármesterjelöltjét, Henriette Rekert. A merényletben négy másik ember is megsérült, a feltételezett elkövetőt a helyszínen elfogták.

Reker várhatóan teljesen felépül, kampánystábja folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt a hogylétéről a polgármester-választáson függetlenként induló politikus hivatalos Facebook-oldalán. Eszerint Reker egyre jobban van, és felháborodását fejezte ki a történtek miatt.

Sajtóértesülések szerint a merénylő, egy 44 éves férfi Reker és Angela Merkel német kancellár menekültpolitikáját egyaránt elítélte a rendőröknek tett vallomásában. A rendőrség úgy véli, a férfinak nem volt társa, egyedül hajtotta végre a merényletet. Elfogásakor két kést találtak nála. Egyikük katonai fegyver. A Der Spiegel online kiadása azt állítja, hogy a Reker elleni merénylet elkövetője évek óta neonáci csoportokkal áll kapcsolatban, és legalább egy betiltott szélsőjobboldali párttal is.

Reker a „Köln sokszínű” szlogennel kampányol, egyenlő lehetőségeket és egyenlő bánásmódot ígérve a város minden polgárának függetlenül etnikai, vallási vagy nemi hovatartozására. A történtek nem befolyásolják a választást.

Németország határai nyitva vannak a hónapok óta folyamatosan érkező menekültek előtt, de a bevándorlók megítélése vegyes. A közvélemény-kutatások szerint a németek támogatják a kormány döntését, a menekültek befogadását élesen ellenző PEGIDA-mozgalom és a szélsőjobb képviselői azonban több esetben kövekkel és üvegekkel dobálták meg a menekülteket szállító buszokat, miközben gyűlölködő jelszavakat kiabáltak rájuk. Az utóbbi időben több, a menekülteknek fenntartott szállást is felgyújtottak.

Az incidensek ellenére Reker következetesen kiállt a menekültek befogadása mellett. Szerinte az új jövevények értéket képviselnek a német társadalomban. „Amikor menekültekről beszélek, akkor nem kétségbeesett erőfeszítéseket és terheket értek ezalatt, hanem lehetőségeket” – jelentette ki az egyik közelmúltbeli nyilatkozatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.