Megemelték az észak-írországi terrorkészültség szintjét

Az eddigi mérsékeltről jelentősre emelte a brit elhárítás (MI5) a észak-írországi terrorveszély elleni nagy-britanniai készültségi szintet. Az intézkedést Theresa May brit belügyminiszter jelentette be szerdán a londoni alsóházban.

A belügyminiszter nem részletezte, hogy az intézkedést milyen hírszerzési értesülések indokolták.

A Észak-Írországból eredő terrorveszéllyel szembeni brit készültségi szintet legutóbb 2011-ben emelték jelentősre, majd 2012 októberében mérsékeltre enyhítették. Erről a szintről emelte most vissza a készenléti fokozatot jelentősre az MI5.

Nagy-Britannia külön készültségi rendszert alkalmaz azt általános terrorveszélyre, illetve az Észak-Írországból eredő és Nagy-Britanniát fenyegető terrortámadási kockázatra. Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot.

Az általános brit terrorkészültség szintje továbbra is a 2014 augusztusa óta érvényben lévő "súlyos", amely a hivatalos meghatározás alapján azt jelzi, hogy a brit titkosszolgálatok megítélése szerint nagy a valószínűsége terrortámadás elkövetésének vagy megkísérlésének Nagy-Britanniában.

Az Észak-Írországból eredő terrorveszély külön készültségi szintjének megemelése azt jelenti, hogy a brit hatóságok "erőteljesnek" tartják észak-írországi szakadár csoportok terrortámadásainak lehetőségét Angliában, Walesben vagy Skóciában.

Az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő katolikus milíciák újbóli aktivizálódásának jele volt az a pokolgépes merénylet, amelyet március elején követtek el Belfastban egy büntetés-végrehajtási tisztviselő ellen. A pokolgép, amelyet az áldozat gépkocsijának aljára rögzítettek, részlegesen robbant csak fel, de az 52 éves Adrian Ismay így is súlyosan megsérült, és tíz nappal később meghalt.

Az utóbbi évek legsúlyosabb észak-írországi merényletéért egy magát új IRA-nak nevező katolikus szakadár csoport vállalta a felelősséget. Az ügyben eddig négy gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg - amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban - már évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

A rendezési folyamat kiteljesedéseként a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és az IRA egykori politikai szárnyának tartott Sinn Féin - a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítésért küzdő britellenes katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje - évek óta együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

Ezt azonban kisebb katolikus szakadár szervezetek - amelyek közül többen IRA-nak nevezik magukat - most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.