Megegyeztek a női kvótáról Németországban

Harminc százalékra kell emelni a nők arányát 2016-tól a tőzsdére bejegyzett cégek felügyelőbizottságaiban - állapodott meg a kereszténydemokrata CDU és a szociáldemokrata SPD a nagykoalíciós tárgyalások során.

Évek óta tartó vitát sikerült részben lezárni az éppen most zajló nagykoalíciós tárgyalások során Németországban: a kereszténydemokrata CDU-nak és a szociáldemokrata SPD-nek ugyanis sikerült megállapodnia arról, hogy 2016-tól harminc százalékra kell emelni a nők arányát a tőzsdére bejegyzett cégek felügyelőbizottságaiban. A megegyezés szerint a vállalatoknak már 2015-ben ki kell alakítaniuk azokat a stratégiákat, amelyek alapján növelni akarják majd a női munkatársak számát, írja a Spiegel

Manuela Schwesig, Mecklenburg-Elő-Pomeránia foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős minisztere, illetve az SPD családiügyi főtárgyalója elmondta, a döntés lehetőséget ad a nőknek az előrelépésre, és növeli a női egyenjogúságot a munkahelyeken. Az SPD eredeti javaslata az volt, hogy 2021-re 40 százalékra kellene növelni a nők arányát a vezető pozícókban. A CDU nem ment bele abba, hogy konkrét számot határozzanak meg, arra azonban mutatott hajlandóságot, hogy kompromisszumot kössön a felügyelőbizottságok összeállításáról. Egyébként a Bundestagban áprilisban leszavazták a szociáldemokraták és zöldek által benyújtott, nő kvótáról szóló törvényjavaslatot. Az SPD pedig a szeptemberi választások előtt kijelentette, hogy csak akkor kezdenek bele a koalíciós tárgyalásokba a CDU-val, ha rendezik a női kvóta ügyét a felügyelőbizottságokban.

- Ez kulturális elmozdulást jelent a vállalati szektorban - reagált a felügyelőbizottságok összetételéről szóló döntésre Annette Widmann-Mauz, a CDU főtárgyalója vasárnap. Hozzátette azonban, hogy a női igazgatósági tagok arányának konkrét meghatározása nem konstruktív és az alkotmány sem teszi lehetővé.

Habár már évtizedes cél, hogy a német vállalatok több nőt alkalmazzanak a magasabb pozíciókban, a német cégek vezetésében a szeptemberi adatok alapján csak 11,7 százalék volt a nők aránya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.