Strauss-Kahn hatmillió dollárt ad a takarítónőnek?

Peren kívüli egyezség jött létre az IMF egykori elnöke és az őt korábban nemi erőszakkal vádoló New York-i szállodai takarítónő között - írja a New York Times. A Le Monde szerint Nafissatou Diallo hatmillió dollárt kap az ellene elkövetett nemi erőszak kísérletéért, ám DSK ügyvédei szerint ez kitaláció.

Drágán zárult le Dominique Strauss-Kahn ügye, amely nyomán nemcsak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői posztjáról kellett távoznia, de tavaly búcsút mondhatott annak az esélynek is, hogy Franciaország államfője legyen. Hiába volt a legesélyesebb szocialista jelölt Nicolas Sarkozyvel szemben, az indulásról le kellett tennie Nafissatou Diallo vádja miatt, aki szerint a 63 éves politikus meg tavaly májusban meg akarta erőszakolni őt a New York-i Sofitel szállodai szobájában.

Strauss-Kahn végül elismerte a közeledést, de állítása szerint az Diallo beleegyezésével történt. A 33 éves guineai nő vádjai néhány hét múlva meginogtak, miután kiderült, hogy amerikai menedékkérelme egy kitalált történeten alapul – amely szerint guineai katonák csoportosan erőszakolták meg hazájában. A szavahihetőségét illető kétségek miatt a vádat ejtették Strauss-Kahnnal szemben, ám Diallo ezután polgári pert indított ellene. (Később Strauss-Kahn kezdeményezett pert Diallóval szemben, mivel a nemi erőszak kísérletéről szóló alaptalan vád politikai karrierjébe került.)

A polgári per kapcsán született megállapodás részletei hivatalosan nem ismertek – a New York Times forrásai szerint egyelőre a megállapodást még nem írták alá – ugyanakkor a Le Monde, forrásaira hivatkozva, úgy tudja: Strauss-Kahn hatmillió dollárt fizet a történtekért.

Hitelből menne a kártérítés?

A francia lap arról ír: "DSK" bevallotta barátainak, hogy nem rendelkezik ennyi pénzzel. Hárommillió dollár összegű bankhitelt vesz fel, a további hárommilliót pedig – meglehetősen kínos fordulatként – a nyár óta tőle külön élő feleségétől, a vagyonos Anne Sinclairtől kapja kölcsön. Sinclair, aki a Huffington Post francia verziójának feje, már korábban is Strauss-Kahn segítségére sietett, amikor óvadékot kellett letétbe helyezni, házat kellett bérelni a bajba jutott bankár-politikusnak Manhattanben, hogy házi őrizetben maradhasson, illetve ügyvédi költségeibe is jócskán beszállt az újságíró feleség.  

Kérdés, mindez igaz-e. A szintén párizsi Libération ugyanis arról számol be, hogy a Le Monde cikkében foglaltak kitalációk és téves információk DSK ügyvédei szerint.

Strauss-Kahnnak a tavalyi botrány után több hasonló váddal kellett szembenéznie: előbb Tristane Banon újságírónő vádolta meg azzal, hogy 2003-ban meg akarta őt erőszakolni a politikus, ám a vádat bizonyítékok hiányában ejtették. Idén májusban újabb vád merült fel Strauss-Kahnnal szemben, ezúttal Franciaországban: a lille-i hatóságok gyanúja szerint a politikus csoportos nemi erőszakban vett részt egy szexpartin. Októberben ejtették a vádat ellene, miután az áldozat visszavonta vallomását, beismerve, hogy saját beleegyezésével történtek az aktusok, amelyekért pénzt kapott.

Dominique Strauss-Kahn, aki eddig mindent megúszott
Former IMF chief Dominique Strauss-Kahn listens to his lawyer, William Taylor, inside of a New York State Supreme Courthouse during a bail hearing in New York May 19, 2011. Kahn was granted bail by a New York judge on Thursday, and the former IMF chief has vowed to fight charges that he tried to rape a hotel maid in Manhattan. REUTERS/Richard Drew/Pool (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.