Megdöbbentek a görögök a Nobel-békedíjon

Pár napja még több ezer görög demonstrált Angela Merkel német kancellár érkezésekor a megszorító politika ellen, pénteken az Európai Unió megkapta a Nobel-békedíjat. Sok görög megdöbbent az eredményen, és nem ők voltak az egyedüliek, akik bírálták a bizottság döntését.

– Nem értem, hogy mi lehet emögött. Európa sok részén, de főleg Görögországban az emberek mindennap háborút vívnak. Egy olyan háborút, amelyet hivatalosan nem jelentettek be. Ez nem a békéről szól – mondta Panosz Szkourletisz, a szélsőbaloldali Sziriza párt szóvivője, aki szerint a döntéssel a bizottság megsértette a Nobel-békedíj intézményét.

A The Guardian riportjában megszólaló görögök is mind az Európai Unió politikáját tartják felelősnek a kialakult helyzetért. – Akik meghozták ezt a döntést, azoknak el kellene jönniük ide, és sétálgatniuk egy kicsit, amíg még béke és harmónia van, mert félő, hogy lassan túl késő lesz – mondta egy fiatalember a brit lapnak, és hozzátette: nagyon bosszantó, hogy az EU a demokrácia és az emberi jogok elősegítéséért kapott díjat. A görög emberek közül sokan úgy érzik, hogy elvesztették demokratikus jogukat arra, hogy beleszóljanak abba a politikába, ami hatással van mindennapi életükre. Petrosz Markarisz görög krimiíró és az európai politika egyik kiemelkedő kommentátora a The Guardiannek elmondta, ugyan az EU „a kontinens történelmének legnagyobb tűzvészéből született újjá”, azért már keveset tett, hogy meg is őrizze az eredeti koncepciót.

Az euroszkeptikus politikusok szintén gúnyolódva fogadták a bejelentést. A Brit Függetlenségi Párt (UKIP) vezetője, Nigel Farage elmondta: – A döntés azt mutatja, hogy a norvégoknak valóban van humoruk. Kaphatna az EU egy vicc-békedíjat is, ugyanis jólétet eddig még biztos nem teremtett. Az EU szegénységet és munkanélküliséget jelent emberek millióinak.

Martin Callanan brit európai parlamenti képviselő szerint a Nobel-békedíj már akkor leértékelődött, amikor az újonnan megválasztott Barack Obama amerikai elnöknek adták. A mostani döntéssel a döntőbizottság teljesen aláássa azoknak a munkáját, akik még megérdemelték volna a díjat. Húsz évvel ezelőtt a díj talán talpnyalás lett volna, de mindenképpen jobban megérdemelt. A brit kormány sokat mondóan nem kommentálta a díjat, egyedül Norman Lamont volt pénzügyminiszter nevezte a döntést „felháborítóan nevetségesnek és abszurdnak,” hiszen Athénban az emberek pár napja még náci egyenruhában tiltakoztak az EU ellen.

Thorbjorn Jagland, a döntőbizottság elnöke az Európai Unió eredményei között megemlítette például, hogy ma már Németország és Franciaország között elképzelhetetlen lenne a fegyveres konfliktus, beszélt az 1980-as évek sikeres bővítéseiről, a dél-európai szélsőjobboldali diktatúrák demokráciává válásáról, a volt kelet-európai kommunista diktatúrák csatlakozásáról és az EU balkáni politikájáról. Megjegyezte, hogy a szervezetnek most ugyan nagyon súlyos gazdasági problémákkal kell szembenéznie, azonban a bizottság az EU legfontosabb eredményét tartotta szem előtt: a békéért, a demokráciáért és az emberi jogokért vívott harcot, a szervezet ugyanis Európát a háború kontinenséből a béke kontinensévé tette.

Hétezer rendőr vigyázott a német kancellár biztonságára
Riot police stand guard in front of demonstrators during a protest against the visit of Germany's Chancellor Angela Merkel, in Athens October 9, 2012. Germany's Merkel arrived in Greece on her first visit since Europe's debt crisis erupted here three years ago, braving protests to deliver a message of support - but no new money - to a nation hammered by recession and fighting to stay in the euro. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: CIVIL UNREST POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.