Megbüntették a román adóhivatalt a szégyenlista közléséért

Megbírságolta a román adatvédelmi hatóság az adóhivatalt (ANAF), amiért az közzétette az 1500 lejnél (105 ezer forint) nagyobb adótartozást felhalmozott magánszemélyek listáját - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
Az adatvédelmi hatóság szerint az ANAF nem tartotta be azt a törvényes előírást, miszerint az érintetteket előzetesen tájékoztatni kell, mire használják fel személyes adataikat, ráadásul nem járt el "jóhiszeműen", hiszen a reklamációk nyomán kiderült: a közzétett adatok nem minden esetben voltak naprakészek és pontosak. Előbbiért 11 ezer, utóbbiért pedig ötezer lejes (összesen 16 ezer lejes) bírsággal sújtotta az állami adatvédelmi hatóság a szintén állami adóhivatalt.

Az adatvédelmi hatóság a múlt héten jelezte: aggályosnak tartja az adósok nevének, településének és tartozásuk összegének közzétételét és emiatt hivatalból vizsgálatot indít. Az ANAF akkor arra hivatkozott, hogy az új adótörvénykönyv hatalmazta fel az adóslista közzétételére.

A sajtó által "Szégyenlistának" nevezett, május 16-án az interneten publikált adatsor csaknem 190 ezer nevet tartalmaz, akiknek az adótartozása március 31-én meghaladta az 1500 lejt.

A legnagyobb, 232 millió lejes tartozással Robert Negoita, Bukarest harmadik kerületének ingatlanokkal kereskedő polgármestere rendelkezik, de az adósok "toplistáján" más ismert nevek is szerepelnek, többek között Gigi Becali, a Steaua labdarúgóklub tulajdonosa, akitől 3,9 millió lej befizetését várja az ANAF, vagy Mihály volt román király, akinek állítólag négymillió lejes adótartozása van. A királyi ház egyébként azóta jelezte, a volt uralkodó már korábban adómentességet igényelt az Arad megyei soborsini (Savarsin) önkormányzattól, ahol a rezidenciája található, arra hivatkozva, hogy háborús veterán.

Több politikus is jelezte, hogy neve tévedésből szerepel az adóslistán: Catalin Predoiu, Bukarest liberális főpolgármester-jelöltje be is mutatta azt a nyugtát, amelyet május elején kapott az ANAF-tól 24 ezer lejes tartozása kifizetése nyomán, Elena Basescu volt EP-képviselő, Románia korábbi államfőjének lánya pedig azt állította, nincs adótartozása, de az ANAF nem frissítette adatbázisát, amikor egyik kerületből a másikba költözött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.