Megbuktatta a kormányt a kommunistákkal szövetkezett baloldal

Portugáliában. A portugál ellenzéki szocialisták vezette koalíció ugyanis megtorpedózta a kisebbségi középjobb portugál kormány programját. Szocialista portugál kormány jöhet.

A szocialistákból a baloldali blokkból és a kommunista pártból álló többség leszavazta 123: 107 a kisebbségi középjobb koalíció programját, így a kormány megbukott és rövidesen a szocialisták alakíthatnak kormányt Portugáliában – tudósított a BBC.

A középjobb kormány még az októberi választásokon ugyan győzött, ám elveszítette el a többségét a parlamentben, így akkor kisebbségi kormányt alakított. Azonban a második helyezett szocialisták időközben szövetséget kötöttek a Baloldali Blokkal és kommunista párttal.

Most az portugál elnöknek, Cavaco Silvának kell eldönteni, hogy új választásokat ír-e ki és addig hivatalban hagyja a kisebbségi középjobb kormányt vagy a szocialistákat kéri fel a kormányalakításra.

Antonia Costa a szocialisták vezére a parlamenti vitában úgy nyilatkozott: pártja stabil kormányzást tud kialakítani.

Ugyanakkor korábban a most leszavazott középjobb kormány viszont úgy látta, hogy a szocialista kormány egy „második Görögországot" fabrikálhat Portugáliából.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.