Megbukott a cseh kormány

Eredményes volt a cseh szocdemek (CSSD) bizalmatlansági indítványa Mirek Topolánek kabinetje ellen, mert kezdeményezésük minimális többséget, 101 támogató szavazatot kapott a kétszáz fős prágai alsóházban.

Ebben a megbizatási időszakban a baloldali ellenzéki pártnak ötödsik próbálkozásra sikerült megbuktatnia a prágai kormányt. Elsősorban annak köszönhetően, hogy három kormánypárti frakciókból kilépett, s a függetlenek padsorába átült, illetve a kormány tevékenységével elégedetlen honatyák közül négyen a kabinet ellen voksoltak.

A cseh kormányfő a szavazás után bejelentette, hogy tudomásul veszi a döntést, s lemond. Kifejezte reményét, hogy Václav Klaus elnök a szokásoknak megfelelően őt, a jelenlegi legerősebb kormányerő, a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnökét bízza meg kormányalakítással. "Ha igy lesz, akkor igyekszem kommunistákon kívüli, többségi koalíciót létrehozni. S ha ez nem sikerül, akkor előrehozott választások lesznek nyáron vagy kora ősszel Csehországban, mert szakértői vagy ideiglenes kabinet felállítását semmiképpen sem támogatjuk" - közölte Mirek Topolánek.

Jirí Paroubek, a cseh szocdemek elnöke szerint előrehozott választások csak késő ősszel vagy tavasszal lehetnek. A baloldaliak elképzelése szerint addig hivatalnok kormány irányíthatná az országot. A cseh kommunisták a nemzeti megértés kormányának megalakítását szorgalmazták, amelyben valamennyi parlamenti párt képviseltetné magát. Ezt a javaslatukat azonban nagy többséggel elvetették.

A vita kezdetén Jirí Paroubek a baloldali párt elnöke kemény szavakkal ostorozta a szerinte tehetetlen és korrupt kabinetet, amely úgy jött létre, hogy a baloldali képviselők közül négyet átcsábítottak a függetlenek közé, s azóta az ő támogatásuk révén van minimális többsége a kormánynak, amely a gazdasági válság hazai következményeit egy ideig igyekezett eltussolni, majd pedig a szociálisan gyengébb rétegeket sújtó megszorító intékedéseket hozott.

Válaszát Mirek Topolánek azzal kezdte, hogy a megbizatási időszak kezdete óta, vagyis csaknem három éve arra törekszik, hogy a fontos társadalmi és gazdasági döntések előtt egyezségre jusson az ellenzékkel. "Ennek máig egyetlen akadálya van, ez pedig Jirí Paroubek személye, aki minden áron revánsra vágyik, képtelen elviselni, hogy nem ő a miniszterelnök, s ezért újra meg újra a kabinet megbuktatásával törődik. Miközben a letűnt rezsim súlyos törvénytelenségeit idéző módszereket alkalmaz. A tavalyi elnökválasztás előtt még a titkosszolgálatokat és a rendőrséget is bevonta a lehallgatásokba és a politikai ellenfeleik megfigyelésébe" - jelentette ki a kormányfő, aki azt is közölte, hogy rövidesen nyilvánosságra hozza a bizonyítékokat. Erre a megbírált pártelnök csak annyit válaszolt, hogy sajnálja a gyűlölködő ellenfeleit, nem alacsonyodik le hozzájuk, s ezért nem is válaszol a vádaskodásaikra.

Néhány fillérrel gyengült a cseh korona

A kedd esti parlamenti döntést követően néhány fillérrel gyengült a cseh korona. Több prágai gazdasági szakértő szerint a pénznem lényeges gyengülésétől egyelőre nem kell tartani. "Gondot az jelenthet, ha a gazdasági válság hosszabb ideig tartó politikaival párosul, mert ez megrengetheti a stratégiai befektetők és a pénzpiac bizalmát Csehország iránt" - nyilatkozta David Marek prágai szakember.

Schlüter, Dini, Topolánek

Az Európai Bizottság bízik benne, hogy Csehország ugyanolyan hatékonyan el tudja látni elnöki feladatait, mint eddig. A Brüsszelben kedden este kiadott közlemény szerint a belpolitikai kérdéseket a cseh alkotmánynak megfelelően kell megoldani, s a Bizottság reméli, hogy ez a folyamat nem akadályozza Csehországot uniós elnöki teendőinek elvégzésében.

Az Európai Parlament liberális frakciója nevében Graham Watson azt mondta: sajnálatos, hogy a prágai kormányt akkor buktatták meg, amikor az unió cseh elnökségének a gazdasasági válság közepette kellene irányítania az EU munkáját. S mindez csupán néhány nappal azelőtt történt, hogy az új amerikai elnök Európába érkezik. A kormány bukása miatt Watson szerint a Lisszaboni Szerződés cseh ratifikációja is további halasztást szenved.

Brüsszeli megfigyelők emlékeztetnek rá: nem ez az első eset, hogy egy kormány megbukott, miközben az EU elnökségét látta el. 1993 első felében a dán kormány úgy kezdte az unió irányítását, hogy kormányt váltott, Poul Schlüter helyére a szociáldemokrata Poul Nyrup Rasmussen került. 1996 első felében törvényhozási választások után az olasz Lamberto Dini jobbközép kormánya átadta helyét Romano Prodi balközép alakulatának. A múlt heti csúcstalálkozón Mirek Topolánek egy kérdésre magabiztosan azt válaszolta: nem gondolná, hogy a cseh elnökség alatt kormányát megbuktatnák. (Brüsszeli tudósítónktól)

 

Prága, 2009. március 24.Mirek TOPOLÁNEK cseh kormányfõ látható Prágában 2009. március 24-én, miután kormánya elvesztette a bizalmi szavazást a parlamentben.
Prága, 2009. március 24. Mirek TOPOLÁNEK cseh kormányfõ látható Prágában 2009. március 24-én, miután kormánya elvesztette a bizalmi szavazást a parlamentben.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.