Megbocsátott támadójának egy savval megvakított iráni nő

Megbocsátott támadójának egy sósavval megvakított fiatal iráni nő, és lemondott a "talió törvény" (szemet szemért, fogat fogért) alkalmazásáról - jelentette az állami televízió.

A férfin a megvakíttatásról szóló ítéletet vasárnap hajtották volna végre. A teheráni ügyész, Abbasz Dzsafari Dolatabadi megerősítette, hogy Ameneh Bahrami röviddel az ítélet végrehajtása előtt lemondott a támadója megvakíttatásáról, csak kártérítést követelt.

Az Iránban érvényben lévő iszlám törvénykezés keretében alkalmazott megtorlási törvény értelmében a támadót, Madzsid Mohavedit a bíróság 2008-ban megvakításra ítélte, amiért 2004-ben a szemébe csöpögtetett savval megvakította és eltorzította a fiatal nőt, aki elutasította a házassági ajánlatát. Az ítéletet, amely sajtóhírek szerint az első ilyen jellegű verdikt Iránban, az Amnesty International és számos más nemzetköz emberjogi szervezet bírálta.

Ameneh Bahrami az ISNA hírügynökségnek elmondta: hat évig küzdött az ítéletért, de az utolsó pillanatban a megbocsátás mellett döntött, mert a Koránnak a talió törvényre vonatkozó verse szerint meg kell bocsátani. A nő jelenleg Spanyolországban él, ahol több műtéten átesett.

A vonatkozó törvényt leggyakrabban emberölési esetekben alkalmazzák Iránban. Az áldozat hozzátartozójának kifejezetten kérnie kell az alkalmazását, a végső döntést a bíró hozza meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.