Romatüntetés Csíkszeredában - álarcos magyar ellentüntetőkkel

Megbírságolt a román csendőrség Csíkszeredában hat "vármegyés" magyart - köztük egy magyar állampolgárt -, akik csütörtökön romák ellen tüntettek a székely városban - jelentették román hírügynökségek.

Csütörtökön Csíkszeredában a Romani Criss elnevezésű romániai cigány jogvédő szervezet rendezett előre bejelentett tüntetést és felvonulást. A szervezet úgy véli, Székelyföldön nem tartják tiszteletben a roma közösség emberi jogait, s a magyar többségű helyhatóságok nem védik meg a romákat. A tüntetésen körülbelül hatvan személy vett részt, többségük romániai, de volt közöttük Spanyolországból érkezett emberjogi aktivista is.

A Romani Criss szerint a Hargita megyei Csíkszentmártonban júliusban kirobbant magyar-roma konfliktus során bebizonyosodott, hogy a magyar lakosság a roma közösséget rettegésben tartja. A konfliktus abból kerekedett, hogy egyik roma férfi leszúrta az egyik helyi magyar lakost. A faluban már rég parázslott a feszültség a két közösség között, s annak oka elsősorban az volt, hogy a romák a magyarok földjein legeltették állatjaikat.

Mivel a hatóságok az elkövetőt másnap szabadlábra helyezték, a település magyar lakosai megrohamozták a romák házait, és felgyújtottak egy gazdasági épületet. A romák közül a legtöbben a közeli erdőkbe menekültek, és onnan napokig nem jöttek elő.

A csütörtöki tüntetést megzavaró magyar álarcos fiatalok a roma közösséget sértő transzparensekkel és Árpád-sávos lobogókkal érkeztek a tüntetés helyszínére. A zászlókból ítélve, román hírforrások azt állították, hogy a fiatalok "a Magyarországon betiltott Magyar Gárda, illetve a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai".

A csendőrség a gyülekezési törvény előírásainak megsértése miatt a fiatalokat 2000 és 4000 lejes (13-26 ezer Ft) bírsággal sújtotta.

Antal Attila csíkszeredai alpolgármester úgy vélte, a szóban forgó fiatalok nem tettek egyebet, mint hogy bebizonyították a magyarok intoleranciáját a roma közösséggel szemben. - Nem örülök az ilyen magatartásnak. Ezek a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy gyakorlatilag bizonyították azt, amit a tüntetők bizonyítani szerettek volna: hogy a magyarok intoleránsak - mondta az alpolgármester..

 

 

Csendőrök vezetik el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom néhány tagját a tüntetésről, mert sértő feliratot tartottak a felvonulóknak Csíkszereda, 2009. július 30-án
Csíkszereda, 2009. július 30. Csendőrök vezetik el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom néhány tagját a tüntetésről, mert sértő feliratot tartottak a felvonulóknak. Románia több roma civil szervezetének mintegy hetven képviselője vett részt Csíkszeredán azon a tüntetésen, amelyet a Csíkszentkirályon és Csíkszentmártonban nemrég kirobbant magyar-cigány konfliktus és az azt követően elfogadott jegyzőkönyv miatt tartottak. MTI Fotó: Mihály László 2009-07-30,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.