Megbénult az élet Görögországban

Szinte teljesen megbénult az élet szerdán Görögországban, miután a szakszervezetek huszonnégy órás sztrájkot tartanak, tiltakozásul a kormány újabb megszorító intézkedései ellen. A légiirányítók ezúttal nem sztrájkolnak. Az EU már az újabb pénzügyi mentőcsomagot készíti elő.

A munkabeszüntetés a vonat- és kompjáratokra, a többi tömegközlekedésre, a minisztériumokra, a helyi önkormányzatokra, az állami vállalatokra (például az elektromos művekre) és több bankra terjed ki. Zárva vannak az iskolák, a kórházakban csak sürgősségi ellátást végeznek, és sztrájkolnak az újságírók is.

A nap folyamán csatlakoznak a demonstrálókhoz a boltosok és a kisiparosok is. A légiirányítók viszont ezúttal nem vesznek részt a sztrájkban.

A magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete (GSEE), valamint az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség mellett a főként az interneten szervezkedő "Felháborodott polgárok" csoportja is részt vesz az akcióban. Ők egyébként már több mint három hete minden nap megjelennek Athénban a parlament épülete előtt, és a politikusokat szidalmazzák.

A két szakszervezeti szövetség közös közleményében az újabb, "kemény és igazságtalan" megszorító intézkedések azonnali visszavonását követelte.

A görög kormány további megszorító intézkedéseket tervez, amelyekre azért van szükség, hogy az ország megkaphassa a 110 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag következő részleteit. Az eddigi intézkedések nem hozták meg a nemzetközi hitelezők által elvárt eredményeket, ezért további lefaragásokra van szükség. Az új program újabb adóemeléseket, kiadáscsökkentéseket, a közszféra további karcsúsítását helyezi kilátásba, és mintegy 50 milliárd eurós privatizációt is magában foglal.

"Valamennyi görög állampolgár, főként az új generáció tagjai azt várják, hogy minden erőnkkel harcoljunk, hogy elkerüljük a pénzügyi csődöt, amely aláásná az ország jövőjét" – idézte a BBC Jorgosz Petalotisz kormányszóvivőt. "Azért harcolunk, hogy a közös jót szolgáljuk, az ország modernkori történelmének legmeghatározóbb pillanatában" – tette hozzá.

Az EU-pénzügyminiszterek jövő heti ülésén a "lehető legközelebb" szeretne kerülni a Görögországot segítő újabb pénzügyi csomaghoz Jean-Claude Juncker, az euróövezeti tagállamok pénzügyminiszteri csoportjának elnöke. A luxemburgi kormányfő Brüsszelben beszélt erről.

Tüntetők és rendőrök az athéni parlamentnél
A demonstrator confronts riot police near the Greek parliament in Athens, June 15, 2011. Tens of thousands of grassroot activists and unionists vowed to converge on Athens' central Syntagma (Constitution) Square Wednesday as Prime Minister George Papandreou prepared to push through a new five-year campaign of tax hikes, spending cuts and selloffs of state property to continue receiving aid from the European Union and International Monetary Fund and avoid default. REUTERS/Pascal Rossignol (GREECE - Tags: POLITICS CONFLICT BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.