Megaválságról beszél az ENSZ illetékese

Megaválságként jellemezte a rivális, keresztény, illetve muzulmán milíciák dúlta Közép-afrikai Köztársaságban kialakult helyzetet John Ging, az ENSZ humanitárius ügyek koordinációs hivatalának vezetője, jelentette szerdán a BBC.

A rossz higiénés viszonyok miatt kanyarójárvány tört ki a főváros, Bangui repülőterén, ahová százezren menekültek a mindennapos erőszak elől, amelynek már több mint ezren estek áldozatul az utóbbi hónapokban. Arról is elterjedtek hírek, hogy egyes keresztény fegyveres csoportok ettek áldozataik húsából. A kannibalizmus korábban sem volt ismeretlen a 4,6 milliós országban.

A harcok azt követően újultak ki, hogy a Séléka muzulmán lázadószervezet csaknem egy évvel ezelőtt elmozdította Francois Bozizé (keresztény) elnököt, akinek muzulmán utóda, Michel Djotodia pedig múlt pénteken mondott le.

Az alkotmánybíróság a hétvégére kinevezte Alexandre-Ferdinand Nguendet-t, az átmeneti parlament elnökét ideiglenes államfőnek, ő azonban szerdán közölte, nem jelölteti magát a következő elnöknek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.