Megaprobléma lett a nagyobb mecsetből

A román állam vezetői – amúgy politikai ellenfelek – összefogtak, hogy elejét vegyék az indulatok elszabadulásának egy Bukarestbe tervezett mecset építése kapcsán.

Klaus Johannis elnök a muzulmán közösség vezetőivel elköltött iftárról, böjti vacsoráról üzente: a muzulmánok ugyanúgy otthon vannak Romániában, mint a más vallásúak. Az idegengyűlölő felhangoktól sem mentes vitát Traian Basescu volt államfő indította el egy pártrendezvényen tett kijelentésével, miszerint a Bukarestbe tervezett mecset maximális biztonsági kockázatot jelentene.

Az exelnök lényegében azzal vádolta meg a romániai muzulmán közösség vezetőit, hogy terroristákat képeznének. Hogy a probléma súlyát érzékeltesse, Basescu utalt rá: a térdműtéten átesett Victor Ponta kormányfő alighanem fejsérülést is szenvedett, egyébként nem fogadta volna el a „muzulmán egyetem” tervét. A létesítményt a romániai muzulmán egyház építené fel három év alatt, a török állam támogatásával.

A román kormány által rendelkezésre bocsátott 1,1 hektáros területen – kétezer férőhelyes mecset mellett – helyet kapna egy kulturális-oktatási központ is. Basescu szerint a projekt azért nemzetbiztonsági kockázat, mert hatezer muzulmán egyetemistát hoznának Bukarestbe. Az elmúlt napokban állásfoglalások sorozata látott napvilágot a terv ellen, a közösségi oldalakon a „megamecsetet” ellenző mozgalmak szerveződtek.

Még a mérsékeltebb megszólalók egy része is amiatt aggódott, hogy a létesítmény az iszlám radikálisok központjává válhat. Juszuf Murat, a romániai muzulmánok főmuftija többször is hangsúlyozta, hogy a mecset és kulturális-oktatási központ célja semmiképpen sem az iszlám fundamentalizmus exportja az Európai Unióba, hanem éppen ellenkezőleg: a félig-meddig illegális mecsetek felszámolása.

Tudomása szerint csak Bukarestben 17 ilyen, engedély nélküli imaház működik, ami nem is csoda, hiszen a román fővárosban egyetlen engedélyezett mecset van, miközben a hívők száma eléri a tízezret. Az éppen zajló ramadán idején a muzulmánok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek, napnyugta után pedig csoportos étkezést, iftárt tartanak.

Victor Ponta miniszterelnök
Victor Ponta miniszterelnök
Dumitru Doru / EPA

Egy ilyen „böjti lakomán” vett részt Klaus Johannis, aki a gesztust normálisnak, egyben szükségesnek nevezte – anélkül, hogy nyíltan utalt volna a román társadalmat napok óta megosztó vitára. Ehelyett többször is hangsúlyozta, hogy Romániában otthon vannak a török és a muzulmán kisebbség tagjai.

Kevésbé kerülgette a forró kását Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő, aki liberális politikai ellenfele gesztusát méltatva egyértelműen kijelentette: Johannis részvétele az iftáron „remélhetőleg lemossa a szégyent”, amelyet Traian Basescu okozott a muzulmán közösség elleni „felelőtlen támadásával”.

A több napja tartó vita miatt Juszuf Murat főmufti kilátásba helyezte, hogy a közösség lemond a mecsetről. Igaz, tette hozzá, ha megfelelő vallásos nevelés híján elburjánzik Romániában az iszlám fundamentalizmus, a felelősséget azoknak kell vállalniuk, akik képtelenek felfogni a létesítmény valódi célját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.