Megállítják Eluana szívét

Nem tartják életben azt az olasz nőt, aki 17 éve fekszik kómában. Országszerte hallatszó felháborodás közepette a kórház elkezdte leállítani a 38 éves Eluana Englarót tápláló gépeket. A kormány még az utolsó pillanatban is közbelépne.

Nem tartják életben tovább azt az olasz nőt, aki 17 éve fekszik kómában Országszerte hallatszó felháborodás közepette a kórház elkezdte leállítani a 38 éves Eluana Englarót tápláló gépeket. A kormány még az utolsó pillanatban is igyekszik meggátolni ezt.

A dátum nélküli archív képen, melyet a család tett közzé, Eluana ENGLARO látható Udinében
A dátum nélküli archív képen, melyet a család tett közzé, Eluana ENGLARO látható Udinében

Az 1992-es autóbalesete óta kómában lévő Eluana ügye már tíz éve heves jogi és politikai csatározások középpontjában áll. Miután az orvosok  visszafordíthatatlannak ítélték állapotát, apja az  olasz igazságügyi szervekhez fordult 1999-ben, hogy engedélyezzék, a kórház lekapcsolhassa a hölgyet az őt életben tartó gépekről.

Hosszú jogi küzdelem után a milánói fellebbviteli bíróság helyt  adott az apa kérelmének. Bizonyítottnak tekintette, hogy maga Eluana, amikor még tudatánál volt, kifejezésre juttatta akaratát: inkább meghal, semhogy mesterségesen életben tartsák, miközben ő nem  képes érzékelni a külvilágot. Az ügyészség azonban fellebbezett a döntés ellen, így  az olasz legfelsőbb bíróság elé került az ügy. A  legfőbb olasz ítélkező testület november közepén helybenhagyta a milánói bíróság döntését. Ennek értelmében kezdődhetett  el most a folymat, amelyben napról napra, fokozatosan csökkentik a páciens szervezetébe juttatott tápanyagok mennyiségét.

A nagy befolyással bíró katolikus egyház az eutanázia elleni  küzdelem jelképévé emelte az esetet. „Az élet szent... A mesterséges  táplálás leállítása egyenlő a gyilkossággal” – állt nemrégiben egy vatikáni nyilatkozatban.

Intézményes feszültség

Giorgio Napolitano olasz államfő nemet mondott a Berlusconi-kormánynak. Nem írja alá azt a kormányrendeletet, melyet a biológiai végrendelet szabályozásáról hoztak, és amelynek értelmében Eluanának életben kell maradnia, nem függeszthetik fel mesterséges táplálását.

Az államfő elôször levélben fejtette ki fenntartásait, arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy beavatkozása alkotmányellenes és ellentmond a legfelsőbb bíróság ítéletének, amely engedélyezte Englaro kegyes halálát. Napolitano ezt követôen elutasította a rendelkezés aláírását.

Berlusconi délutáni sajtótájékoztatóján kijelentette: nem kíván felelősséget vállalni Eluana haláláért. Ha az államfô nem írja alá a kormány törvényrendeletét, azonnal összehívja a parlamentet, és három napon belül megszületik az eutanáziát szabályozó törvény. Berlusconi ugyan nem lehet biztos a szavazás eredményében, mivel a kérdés a jobbközépet is megosztja, a képviselőház elnöke, Gianfranco Fini, a jobboldali Nemzeti Szövetség vezetôje például Napolitano oldalára állt. Az ellenzéki Demokraták elnöke, Walter Veltroni szerint, Berlusconi nem várt másra, mint hogy összecsapjon a baloldali Napolitanóval.

A Vatikán a kormány bátor döntéséről beszélt, miközben a római képviselőház elôtt ma este már a radikálisok tüntettek. Sakálok! – kiabálták, szombatra pedig a laikus ek hirdettek utcai megmozdulást. Facebookon azonnali aláírásgyûjtés indult az eutanázia engedélyezéséért.

A család ügyvédje bejelentette: az Eluanat ellátó orvoscsoportot nem befolyásolják a történtek. A jóléti miniszter ugyan felügyelőket küldött az udinei La Quiete klinikára, de ezek egyelőre nem avatkoztak be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.