Megállapodás a START-I folytatásáról

Az amerikai és az orosz elnök pénteki telefonbeszélgetése tette fel az i-re a pontot; az új egyezményt húsvét után, Prágában írják alá. Ez Barack Obama első jelentős világpolitikai eredménye, és az amerikai rakétapajzs telepítését sem korlátozza.

Ez a legátfogóbb fegyverzetkorlátozási megállapodás csaknem két évtizede. Hivatalba lépésem óta egyik legfontosabb nemzetbiztonsági célkitűzésem az volt: adjunk választ a fenyegetésre, amelyet az atomfegyverek jelentenek az amerikai népre - e szavakkal jelentette be pénteken, a Fehér Házban Barack Obama a megegyezés hírét, oldalán külügy-, és védelmi miniszterével, valamint a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével. A bejelentésre közvetlenül Obama és Dmitrij Medvegyev orosz elnök telefonbeszélgetése után került sor. Ennek már csak szimbolikus jelentősége volt: Hillary Clintont és Robert Gatest már a helyszínre hívták ekkorra, a washingtoni külügy pedig eközben emailben küldte meg a megállapodás részleteit. Ezzel együtt: a két fél elhúzódó, fordulatokban sem szűkölködő tárgyalások végén tehette most fel a pontot az i-re.

A két vezető még tavaly júliusban, Moszkvában jelentette be a fegyverzetkorlátozás további kereteit, a decemberre hatályát vesztett START-I utódszerződését. Ez mostanra Obama első jelentős világpolitikai eredményévé érett, és az amerikai-orosz kapcsolatok kinyilvánított "újraindításának" első látványos bizonyítéka is egyben. A kölcsönös bizalom megerősítése kedvezően befolyásolhatja az Iránnal szembeni ENSZ-szankciókról folytatott, ugyancsak bőven elhúzódó tárgyalásokat is; itt Washington és Moszkva álláspontja még érdemben eltér.

Az új egyezményt április 8-án, Prágában írják alá - szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy Obama ugyancsak a cseh fővárosban meghirdette az atomfegyvermentes világ eszméjét - és eszményét -, amely azonban szerinte sem a közeljövőben következhet be. A mostani megállapodás - amelyet még a Capitoliumon és az orosz dumában is ratifikálni kell - azért volt sürgős az amerikaiaknak, mert pár nappal a prágai ünnepség után globális nukleáris csúcsot tartanak Washingtonban, és Obama kézzelfogható eredménnyel akart addig előrukkolni. A START-I utódát tíz évre kötik, de öt évvel meghosszabbítható.

Az eddigiek fényében nem meglepőek a most rögzítettek. Az 1991-es START-I-hez képest 74 százalékkal, a 2002-es moszkvai szerződéshez számolva pedig 30 százalékkal, 1550-re mérséklik a felek a robbanófejek számát az amerikai külügy tájékoztatása szerint. Ebbe beleszámítanak a telepített interkontinentális ballisztikus rakétákon, valamint a tengeralattjárókról inditható rakétákon lévő robbanófejek is. A hordozóeszközókben, köztük az említett rakétákban 700-at tesz lehetővé a megállapodás. Ez a keret kevesebb mint a fele az 1991-ben elhatározottnak. Szerepel a szerződésben a telemátriás adatmegosztás, az ellenőrzési mechanizmus a rakétatesztadatok kölcsönös hozzáférhetőségéről szóló pontja, amelyen a tárgyalások pár hónapja megakadtak. Amerikai részről fontos eredmény, hogy a korábbi orosz igényekkel ellentétben a megállapodás nem köti Washington kezét a rakétapajzs telepítésében és a hagyományos csapásmérő képességekben sem.

Beszámoló az új START programról.
U.S. President Barack Obama comments on the New START nuclear arms reduction Treaty at the White House with Secretary of State Hillary Clinton (L) and Defense Secretary Robert Gates in Washington, March 26, 2010. Obama and Russian President Dmitry Medvedev sealed an agreement on Friday on a landmark nuclear arms reduction treaty and will meet to sign it on April 8 in Prague, the White House said. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES) REUTERS/Jim Young (UNITED STATES - Tags: POLITICS MILITARY IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.