Megalázzák a menekült gyerekeket is

Közleményben bélyegezte meg Csehországot Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ főbiztosa a menekültek alapvető emberi jogainak rendszeres megsértése miatt. Egyúttal aggodalmát fejezte ki Milos Zeman elnök idegengyűlölő megnyilvánulásaival kapcsolatban.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa követelte, hogy Prága vessen véget a méltánytalan magatartásának. Al-Husszein kifejtette, megbízható forrásokból származó értesülései szerint a cseh menekülttáborokban embertelenül bánnak a menekültekkel, gyakran megmotozzák őket, elveszik a pénzüket, nem ritkán pedig megfizettetik velük ellátásuk költségeit.

A jordániai diplomata különösen megdöbbentőnek tartja, hogy a gyermekeket is ilyen méltánytalan körülmények között tartják. „A menekültek emberi jogainak megsértése Csehországban nem véletlen, hanem rendszeres. Ráadásul idáig nem vették figyelembe Anna Sabatová ombudsman bírálatait és jobbító szándékú javaslatait sem" - mutat rá a főbiztos közleménye, amelyet a prágai internetes portálok hoztak nyilvánosságra.

Lapunk megkeresésére az elnöki szóvivő a Csehország elleni fokozódó nyugati kampány részeként minősítette a közleményt:

- A 26 évvel ezelőtti bársonyos forradalmunk egyik vívmánya a szólásszabadság, amelyet most a diplomata támad. Az elnök úr az iszlám fundamentalizmussal kapcsolatos veszélyre hívja fel földrészünk döntéshozóinak figyelmét, véleményét nem változtatja meg. Csehország pedig szuverén állam, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat - nyilatkozta Jirí Ovcácek.

„Ha nem tetszik nektek itt, akkor takarodjatok innen" 

Milos Zeman cseh államfő több alkalommal ítélte el nemcsak az iszlámot, hanem a menekülteket is. Augusztus végén három mondattal üzent nekik: „Senki sem hívott ide benneteket. Ha már itt vagytok, akkor tartsátok tiszteletben törvényeinket és szokásainkat, mi is így tennénk, ha a ti országaitokba mennénk. Ha meg nem tetszik nektek itt, akkor takarodjatok innen."

A legnagyobb megütközést elmúlt heti kijelentése váltotta ki, amikor az elnök vidéki körútja során így vélekedett:

- Ha nem leszünk éberek, és ha azonnal nem cselekszünk, akkor még az is bekövetkezhet, hogy a saria lép életbe Csehországban is, amely alapján a hűtlen nőket megkövezik, a tolvajoknak levágják a kezét és nem gyönyörködhetünk majd a hölgyekben, mert eltakarják az arcukat. Nagy tévedés abban bizakodni, hogy a menekülthullám elkerüli az országot, nemsokára ide is özönlenek majd a menekültek. Ezért a legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha a határrendészet és a katonaság a jelenleginél sokkal szigorúbban őriznék Csehország határait, és a határsértőket azonnal visszafordítanák őket. Az iszlám államokból érkezőkre gondolok, mert az ő kultúrájuk összeegyeztethetetlen az európai értékrenddel - szögezte le Zeman.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.