Megalakult a pozsonyi parlament és kormány

Ilyen kevesen - kilencen - a rendszerváltás óta sosem képviselték a szlovákiai magyarságot a törvényhozásban.

Szerdán a százötven képviselő eskütételét követően megalakult az új szlovákiai törvényhozás. Az ünnepélyes aktusra Igor Hrasko az Egyszerű Emberek (OLaNO) frakció egyik tagja népviseletben érkezett. Megválasztották a törvényhozás vezetését is. A házelnök a kormánypárti Smer-SD vezetőségi tagja, a kassai származású Pavol Paska lett. A négy alelnök közül három hölgy lesz. Bugár Béla végül nem maradt ebben a tisztségben,  mert a Most-Híd csupán a márciusi előrehozott választások során csupán negyedik lett a pártok versenyében, ezért az ellenzékiek közül a legjobban szereplő szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és az OlaNO jelölhetett egy-egy személyt erre a posztra. A Bugár Béla vezette politikai tömörülésnek tizenhárom parlamenti képviselője lesz, közülük kilenc magyar nemzetiségű. Ilyen kevesen a rendszerváltás óta sosem képviselték a szlovákiai magyarságot a pozsonyi törvényhozásban.

Fico leteszi az esküt a szlovák alkotmányra. Sajnálja az egészet
Slovakia's incoming Prime Minister and leader of the left-wing Smer party Robert Fico takes his oath on the Slovak Constitution during the initial session of the new National Council of the Slovak Republic in Bratislava April 4, 2012. Slovakia's new cabinet will prepare measures to narrow its widening budget deficit, seen as a threat to the country's fiscal goals, Fico and incoming Finance Minister Peter Kazimir said on Tuesday. REUTERS/Radovan Stoklasa (SLOVAKIA - Tags: BUSINESS POLITICS)

Ivan Gasparovic államfő eközben kinevezte az új szlovák kormányt, amely ugyancsak a rendszerváltás óta először egypárti, miután a baloldali Smer-SD elsöprő győzelmet aratott a voksolásokon. A kormányfő Robert Fico lett, a kabinetnek négy pártonkívüli tagja van. Köszöntőjében az elnök arra kérte a miniszterelnököt, hogy kormánya legyen bölcs és erőfölénye ellenére folytasson rendszeres párbeszédet az ellenzékkel, fontolja és szívlelje meg javaslataikat. Válaszában Robert Fico megigérte, hogy Szlovákia súlyos társadalmi és gondjainak enyhítése érdekében  rendszeres párbeszédet folytatnak majd a szociális és más partnerekkel. - Ennek egyik első bizonyítéka a kormányprogram lesz – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.