Megakadt a lelőtt maláj gép roncsainak elszállítása

A holland szakértők kérésére meghatározatlan időre elhalasztották kedden a kelet-ukrajnai donyecki szakadár területen júliusban lezuhant malajziai repülőgép roncsainak elszállítását Hollandiába - közölték a donyecki hatóságok.
Orosz hírügynökségek szerint a halasztásnak az az oka, hogy a holland szakértők nem hajlandóak aláírni a roncsok elszállításáról szóló, a szakadár "köztársaság", illetve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői által közösen készített jegyzőkönyvet, mert nem értenek egyet a dokumentum szövegével.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata a Donyeck megyei Hrabove településnél, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le július 17-én. A tragédiában 298-an vesztették életüket, köztük 196 holland állampolgár. A tragédiát senki nem élte túl. A nyugati hírszerző szolgálatok szerint oroszbarát szakadárok lőtték le a gépet Buk típusú, orosz gyártmányú légvédelmi rakétával, Moszkva viszont az ukrán fegyveres erők felelősségét emlegeti.

A holland hatóságok által folytatott nyomozás még nem ért véget, mert a fegyveres konfliktus miatt mindeddig nem tudták elszállítani a helyszínről a roncsokat, hogy megvizsgálják őket. A minap abban állapodtak meg, hogy ez kedden megkezdődik, és a donyecki hatóságok a szakértők rendelkezésére is bocsátották az ehhez szükséges nehézgépeket, darukat, tehervagonokat.

Szemjon Kuzmenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság közlekedési minisztériumának vezetője sérelmezte a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a holland szakértők "nagyon követelőzők, újabb és újabb feltételeket szabnak", hogy aláírják a szállítmányozási jegyzőkönyvet, és emiatt késik a roncsok elszállítása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.