Megafonba üvöltött, mert kikapcsolták a parlamenti mikrofonokat

A Robert Fico vezette kormánypárti Smer-SD kényelmes többséggel rendelkező képviselői szerdán leszavazták a pozsonyi parlamentben az ellenzéki honatyáknak azt az indítványát, hogy rendkívüli ülésen számoltassák be Ivan Gasparovic államfőt arról, miért utasította el Jozef Centés kinevezését Szlovákia legfőbb ügyészének posztjára.

Miután a kormánypártiak ellenezték a javasolt egyetlen napirendi pont megvitatását, és kikapcsolták a mikrofonokat, Igor Matovic, az ellenzéki Egyszerű Emberek (OlaNO) elnöke megafont rántott elő, s azon keresztül üvöltötte a teremben, hogy a Smer képviselői félnek a vitától, s diktatorikus módszereikkel igyekeznek elnémítani az ellenzékieket, akik azonban nem hagynak a „fejükre tojni“.

Lapunknak nyilatkozva Bugár Béla rámutatott: – Gasparovic képtelen törvényes indokot találni elutasító határozatára, ezért fél eljönni a parlamentbe. Arrogáns magatartásával nemcsak az ellenzéki képviselőket sértette meg, hanem a választópolgárokat is, akik szintén szeretnék megtudni döntésének okait – közölte a pártelnök.

Pavol Paska házelnök szerint az államfő nem a parlamentnek, hanem a polgároknak tartozik felelősséggel, ezért a honatyák nem rendelhetik be a törvényhozásba. Marek Trubac elnöki szóvivő megkeresésünkre közölte: Ivan Gasparovic a neki megfelelő időpontban felszólal a képviselőházban, de ő határoz arról, hogy mikor cselekszik így.

Centést 2011. június 17-én az előző szlovák kormánykoalíció parlamenti képviselői választották meg legfőbb ügyésszé. A szlovák elnök másfél évnyi hezitálás után e hónap elején jelentette be, hogy nem nevezi ki őt a posztra. Döntését azzal indokolta, hogy a jelölt morális szempontból nem felel meg a kritériumoknak, ráadásul azon a titkos voksoláson az államfő véleménye szerint nem szakmai, hanem politikai szempontok döntöttek. Centés az elnöki határozat után a kassai székhelyű alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért, mert szerinte az elnök az elutasítással megsértette az alaptörvényt. A taláros testület egyelőre nem döntött a beadványáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.