Még több száz célpontot támadnak Gázában

Vasárnapra virradó éjjel találat érte a Hamas TV, de a brit Sky és az ITN székházát is a palesztin földsávon, sok palesztin újságíró megsérült, és célpont maga Iszmáíl Haníje miniszterelnök is. Tel-Avivban már negyedik napja szólnak a szirénák a Gázából kilőtt rakéták miatt, a hadsereg bármikor indulhat.

Izrael a szerdán kezdődött légitámadások után vasárnap már a tengerről, hadihajókról is támadott célpontokat a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász irányítása alatt álló Gázai övezetben. Gázavárosban találat érte egyik televízióadójának, de a brit Sky és az ITN helyi irodáit is, az első hírek szerint több palesztin újságírót sebesítve meg. A palesztinok éjfél óta nyolc rakétát indítottak el, amelyből három csapódott be Izraelben. Tel-Avivban már negyedik napja szólnak a szirénák. A tűzpárbajnak szerda óta izraeli oldalon eddig három, a palesztinok között 52 halálos áldozata van, köztük 17 civillel – beleértve egy család két csecsemőkorú gyermekét is. A palesztin sebesültek száma a Háárec szerint 400 körül mozog, Izraelben két sérültről tudni. Szólnak a szirénák Askelon, Eskol és Asdód felett is.

Izrael a tévéadók elleni támadást azzal magyarázta, hogy az épületeken lévő antennákat vette célbe, amelyeken a Hamász a katonai egységeivel tarja a kapcsolatot. Az egyik célpont, a Hamászhoz tartozó al-Quds TV abban az épületben működik, amelyben tavalyig a BBC is tartott fenn irodát – jegyzi meg a brit közszolgálati csatorna. Bejelentése szerint az izraeli hadseregnek még több száz célpontja van Gázában, megállítandó a palesztin földsávról területére kilőtt rakéták sorozatát. Ezeket a célpontokat hónapokon át tartó hírszerzési munkával jelölték ki.

Avi Dichter izraeli biztonsági miniszter szombaton azt mondta, hogy Gáza lakói közül senki nem érezheti magát biztonságban, maga Iszmáíl Haníje palesztin miniszterelnök sem. Eli Jisáj belügyminiszter a Háárecnek pedig arról beszélt, hogy a hadművelet célja Gázát a középkorba taszítani, „és akkor Izraelnek negyven évig nyugta lesz”. A palesztin földsáv szinte folyamatos össztűz alatt áll: ahogy Gázavárosból a BBC élő hírfolyama szerint valaki twittelte, „összekoccannak a bordáim a becsapódásoktól”.

Izrael közép- és rövid hatótávolságú rakéták elleni védelmi rendszere, a Vaskupola állítólag jól vizsgázik: a 737 kilőtt palesztin rakétából 245-öt fogott el – köztük egyet, amelyik vasárnap Tel-Aviv déli része felé tartott. Ezért a rakétáért a Hamász felelősséget is válalt; percekkel később az izraeli hadsereg arra a helyszínre mért csapást, ahonnan a rakétát kilőtték. Ehud Barak védelmi miniszter kabinetje eközben 750 millió sékelt kért egy új, hatodik légvédelmi rendszer kiépítésére Izraelben.

A hadihajókról indított tüzérségi támadás kevésbé pontos, mint a légicsapások, és az izraeli hadsereg nem zárja ki a szárazföldi offenzíva lehetőségét sem a Hamász megfékezésére. Erre Tal Russo vezérőrnagy, az izraeli északi paracsnokság vezetője szerint még azért lehet szükség, mert Izrael területe felé a palesztin szélsőségesek polgári övezetekből indítják el a legtöbb rakétájukat, és a nehézfegyverzetük jelentős részét is lakóépületekben rejtették el. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnapi figyelmeztetése szerint az izraeli hadsereg a hadműveletek „jelentős kiterjesztésére” készül. A a gázai határokon Izraelnek eddig 75 ezer katonája vonult fel, akik már készenlétben állva csak az indulási parancsra várnak. Netanjahu a világ más vezetőivel folytatott tárgyalásain azt mondja, hog ha a Hamász véget vet a rakétatámadásoknak, akkor Izrael kész az átfogó tűzszünetre a palesztin szervezettel.

Eközben a Háárec arról ír, hogy a háborús készülődéssel párhuzamosan Izraelben vasárnap átfogó akció indul az illegálisan érkezett palesztinok kiszűrésére és kiutasítására. Szombaton Tel-Avivban százak tüntettek a Gáza elleni izraeli hadműveletek miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.