Még több román határőrt vettek őrizetbe

Az 1200 rendfenntartó részvételével végrehajtott akcióban az ország három nyugati határátkelőhelyén több mint 100 határőrt, illetve vámost tartóztattak le.

A román hatóságok korrupcióval gyanúsított határrendőröket és a vámosokat vettek őrizetbe kedden reggel, néhány nappal egy 77 határőr letartóztatásával járó razzia után. Ezúttal a román-szerb határon lévő két határátkelőhöz szálltak ki, és kísérték be kihallgatásra a gyanúsított személyeket.

A rendőrségi és ügyészségi akció hajnali hat órakkor kezdődött a szerb-román határon fekvő Néranádas (Naidaş), Alsósztamora (Stamora Moraviţa) és Temeskeresztes (Cruceni) átkelőknél. Az itt tevékenykedő határőröket és vámosokat Bukarestbe szállítják, ahol a Korrupció-ellenes Ügyosztály (DNA) kihallgatásoknak veti alá őket.

A Realitatea román hírtelevízió információi szerint összesen száz határrendőrt és vámost gyanúsítanak korrupcióval, akik a hatóságok szerint szemet hunytak az illegális cigarettacsempészet fölött. A hatóságok szerint az érintett személyek megvesztegetés fejében hajlandók voltak elnézni a törvénytelen mennyiségű cigaretta átszállítását a határon.

A múlt héten a román hatóságok a román-ukrán határon lévő szeretvárosi (Siret) határátkelőnél vettek őrizetbe 77 vámost és határrendőrt, szintén korrupció miatt. A román sajtó szerint szoros összefüggés van a hatóságok akciói, valamint Románia idénre tervezett schengeni csatlakozása között, amit Franciaország és Németország éppen a korrupció elterjedtsége miatt ellenez.

Emil Boc román miniszterelnök a múlt héten kijelentette, hogy Románia készen áll a schengeni csatlakozásra, és  a jogállamiság működőképességét bizonyítja az, ami egyes romániai határátkelőknél történik, utalva ezzel a vámosok és határrendőrök őrizetbe vételére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.