Még szövetségese is elítéli Phenjant

Oroszország elítéli az észak-koreai atomkísérletet, mert Phenjan megszegte nemzetközi kötelezettségeit. Az ENSZ BT ma ül össze, még Kína is támogathatja az újabb szankciókat.

– Elítéljük Észak-Korea akcióit, és a ballisztikus rakéta decemberi kilövésével együtt úgy tekintjük őket, mint az ENSZ BT vonatkozó határozatának megsértését – közölte egy orosz külügyminisztériumi forrás. Moszkva a múlt hónapban megszavazta az ENSZ BT azon határozatát, amellyel a decemberi rakétakísérlet miatt szigorítottak a Phenjan elleni szankciókon.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szintén elítélte az atomtesztet, amellyel Phenjan világosan és komolyan megszegte az ENSZ BT határozatait. – Sajnálatos, hogy Phenjan elutasította a nemzetközi közösség kemény és egyértelmű felszólítását, hogy tartózkodjon a provokatív lépésektől – mondta a főtitkár szóvivője, és hozzátette: Ban Ki Mun nagyon aggódik a térségbeli stabilitás miatt, és valószínűleg a nukleáris eszközök globális visszaszorítására is rossz hatása lesz a kísérletnek. Diplomataforrások szerint Dél-Korea kezdeményezte azt a rendkívüli ülést, ahol az ENSZ Biztonsági Tanácsa további, Észak-Koreát sújtó büntetőintézkedésekről tárgyal majd, a keddi ülés után pedig a dél-koreai külügyminiszter is beszélni fog New Yorkban. Ebben a hónapban Dél-Korea látja el az ENSZ BT elnöki tisztségét, így joga van arra, hogy üléseket hívjon össze, és az is biztos, hogy Észak-Korea egész februárban vezető téma marad.

Egy nyugati diplomata szerint kedden csak egy elítélő nyilatkozatot adnak majd ki, és megkezdik egy átfogóbb dokumentum kidolgozását. Egy újabb határozat elfogadása akár hetekig is eltarthat, és elemzők szerint ugyan Kína is elítélően nyilatkozott a nukleáris tesztről, valószínűleg lesznek ellenvetései a keményebb szankciókkal szemben. Diplomaták szerint azonban még Peking is belemehet a további büntetőintézkedésekbe. Kína egyébként az atomteszt hivatalos elismerése után felszólította szövetségesét, hogy ne csináljon semmit, ami ronthatná a helyzetet a Koreai-félszigeten, és továbbra is kiáll a félsziget atommentesítése mellett.

Japán bejelentette, minden lehetséges módon válaszolnak majd az atomkísérletre: saját szankciókat vezetnek be Phenjan ellen, de más országokkal is együttműködnek. Abe Sindzo miniszterelnök azonnal rendkívüli kormányülést hívott össze, és Tokió azt is vizsgálja majd, hogy a robbantás okozott-e sugárszennyezést a légkörben. Nagy-Britannia pedig közölte, hogy megpróbálnak majd erőteljes választ kieszközölni az ENSZ BT-ben.

Obama: Észak-Korea erős ország lehetne, de a nép egyre szegényebb

Élesen elítélte és provokációnak nevezte az amerikai elnök kedden az észak-koreai atomrobbantást. Az Egyesült Államok a jövőben is megteszi a saját maga és a szövetségesei megvédelmezéséhez szükséges lépéseket - hangsúlyozta Barack Obama a Fehér Ház által nyilvánosságra hozott közleményben. "Ezek a provokációk nem teszik biztonságosabbá az országot " - jelentette ki az amerikai elnök a harmadik észak-koreai kísérleti atomrobbantásra reagálva, amelynek célja Phenjan szerint "a nemzetbiztonság és az ország szuverenitásának megvédelmezése volt az Egyesült Államok folyamatos ellenségeskedésével szemben".

"Ahelyett, hogy erős és virágzó országgá válna, Észak-Korea egyre elszigeteltebb, népe pedig egyre szegényebb lesz, amikor téves megfontolásból tömegpusztító fegyvereik és hordozóik birtoklására törekszik" - tette hozzá Barack Obama. A harmadik észak-koreai atomrobbantást nem egészen egy nappal azelőtt hajtották végre, hogy Obama megtartja éves beszédét az unió helyzetéről. A keddi beszédben - amelyet több millió amerikai kísér figyelemmel a képernyő előtt - az elnök szinte biztosan kitér a kommunista ország által végrehajtott robbantásra.

Obama ezzel kapcsolatban "súlyosan provokatív lépést" említett, és hozzátette, hogy Észak-Korea megsértette az ENSZ-szel szembeni és más nemzetközi szerződésekbe foglalt kötelezettségeit. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa több határozatban tiltotta meg Észak-Koreának atomfegyver, illetve nukleáris rakéta kifejlesztését. "Erősíteni fogjuk szövetségeseinkkel és partnereinkkel való szoros együttműködésünket egy határozott lépés megtétele érdekében" - szögezte le Obama, külön utalva a hatoldalú tárgyalások résztvevőire. A Kína, az Egyesült Államok, a két Korea, Japán és Oroszország részvételével folytatott - jelenleg szünetelő - hatoldalú tárgyalások célja, hogy rábírják Phenjant atomprogramja leállítására.  

A NAÜ újra ellenőrizne

Elítélte a robbantást a nukleáris energia békés célú felhasználásán őrködő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is. Amano Jukija főigazgató "mélységes sajnálkozásának" adott hangot az esemény miatt, és rámutatott, hogy a robbantással egyértelműen megsértették az ENSZ BT határozatait. "A NAÜ továbbra is elkötelezett az észak-koreai nukleáris kérdés békés megoldása mellett, ennek érdekében felújítaná ellenőrző tevékenységét, amint erről politikai megállapodás születik az érintett országok között" - fűzte hozzá.

A nukleáris tesztrobbantások globális tilalmát előkészítő CTBTO mérőállomásai szokatlan szeizmikus eseményt észleltek Észak-Korea területén, majd nem sokkal később Phenjan közölte, hogy végrehajtotta harmadik föld alatti, kísérleti atomrobbantását - írták a szervezet közleményében. A CTBTO globális mérőhálózata közép-európai idő szerint röviddel hajnali négy óra előtt a Richter-skála szerinti 4,9-es erősségű szeizmikus mozgást észlelt az ország területéről.

Tóth Tibor, a CTBTO képviselője felidézte: az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2009-ben felszólította Phenjant, hogy csatlakozzon az atomcsendegyezményhez. Idén januárban egy másik BT-határozat intette Észak-Koreát attól, hogy újabb tesztrobbantást hajtson végre. "Egyszer és mindenkorra véget kell vetni a nukleáris tesztrobbantásoknak. A nemzetközi közösségben széles körű támogatás érezhető az egyezmény hatályba lépése mellett" - jelentette ki Tóth.

Az egyezményt az 1990-es években hozták létre, de életbe lépéséhez még szükség van meghatározott országok - Egyesült Államok, Kína, Izrael, Irán, Észak-Korea és Egyiptom - csatlakozására. Eddig 157 másik állam írta alá az egyezményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.