Még ötvennégymillióra perelnek a veszélyes szilikonmellek miatt

Argentínában 300 érintett nő akar kártérítést három európai cégtől.

Ötvennégymillió dolláros kártérítést követel Argentínában 300 nő a mellükbe ültetett gyenge minőségű szilikon miatt – írja az AFP francia hírügynökség. A keresetet három európai cég ellen nyújtották be, és ha a bíróság helyt ad neki, három európai cégnek – a gyártónak, a francia PIP-nek, a minőségellenőrzést végző német TUV Rheinlandnak és az Allianz biztosítónak kell majd kifizetnie az összeget.

A veszélyesnek bizonyult francia szilikonimplantátum számláját mutatja egy, a botrányban érintett nő
A woman holds the certificate of her defective silicone gel breast implants, manufactured by the now-defunct French company Poly Implant Prothese (PIP), at a demonstration in front of the ministry of health in Caracas January 6, 2012. REUTERS/Marco Bello (VENEZUELA - Tags: HEALTH SOCIETY)

Az argentin keresethez vezető botrány még tavalyelőtt decemberben tört ki, amikor kiderült, hogy a Poly Implant Prothèse (PIP) implantátumaival valami nincs rendben, rákkeltőek lehetnek és szakadhatnak is, a francia cég ugyanis nem orvosi, hanem például matrackészítéshez is használt ipari szilikont árult a plasztikai műtétekhez.

Becslések szerint a világ 65 országában mintegy négyszázezer nő él, akinek a mellébe a PIP szilikon-implantátumait operálták. Egynegyedük Dél-Amerikában, az argentin keresetet benyújtó nők ügyvédje, Virginia Luna pedig figyelmeztetett is, hogy az ötvennégymillió dolláros kártérítési igény csak a jéghegy csúcsa, az országban 15 ezer nő jár-kel PIP-implantátumokkal a mellében.

A rák- és a szakadásveszély miatt a párizsi egészségügyi minisztérium 2011 decemberében harmincezer francia nőt szólított fel arra, hogy távolítassa el a melléből ezeket a betéteket. Mivel a műtétek költségeit a társadalombiztosítás állja – az új mellekét nem –, eddig már több mint tizenhatezer francia nő feküdt kés alá, hogy megszabaduljon a kétes minőségű szilikontól. Az orvosok minden negyedik érintettnél találtak arra utaló jeleket, hogy az implantátuma szakadni vagy szivárogni készül.

Franciaország 2010-ben betiltotta az ipari szilikon használatát a plasztikai műtéteknél, a PIP pedig megszűnt. Alapítója, Jean-Claude Mas most élet- és egészségellenes bűncselekmények elkövetésének vádjával áll a törvény előtt. A per áprilisban, Marseille-ben kezdődött, a cégvezérrel együtt a PIP öt vezetőjét vonják felelősségre. A tárgyalást egy 700 embert befogadó konferenciateremben tartják, mert a felperesek között ötezer nő van.

PIP-implantátum Magyarországon is több ezer nő testében lehet. Tavaly januári közlése szerint az OEP fizeti a cserét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.