Még nem ért véget a túszdráma Algériában

Az algériai földgázkitermelő telep egy része állítólag még mindig az iszlamisták kezében van, és több mint húsz külföldi túsz sorsa ismeretlen. David Cameron hollandiai útját és az Európai Unió jövőjéről szóló beszédét is elhalasztotta az események miatt. A túszdrámában érintett országok nem vették jó néven, hogy Algéria nem szólt a támadás megindításáról.

Egy iszlamista szervezet fegyveresei szerdán támadták meg a kelet-algériai, In Amenas közelében lévő földgáz-kitermelő telepet, és túszul ejtették az ott dolgozókat. A szélsőségesek azt állítják, hogy a külföldiek túszul ejtésével Franciaországon akarnak bosszút állni, amiért a francia csapatok beavatkoztak Maliban, és a helyi, illetve a nyugat-afrikai erőkkel együtt megpróbálják visszafoglalni az ország északi részét az iszlamista csoportoktól. Az In Amenas-i mezőn a British Petroleum a norvég Statoillal és az algériai állami gáz- és olajipari vállalattal, a Sonatrachhal közösen termel ki gázt. A telep Algéria gázexportjának 18 százalékát teszi ki, de a túszejtésnek nem lesz nagyobb hatása a gázpiacra. Az Európai Unió sem fogja megérezni, Algéria ugyanis csak a harmadik legnagyobb gázszállítója Oroszország és Norvégia után, írja a Le Monde.

Az In Amenas-i gázmező
File photo of the gas field in Amenas, Algeria in this handout photo provided by Scanpix April 19, 2005. Islamist militants attacked the gas field in Algeria on Wednesday, claiming to have kidnapped up to 41 foreigners including seven Americans in a dawn raid in retaliation for France's intervention in Mali, according to regional media reports. The raiders were also reported to have killed three people, including a Briton and a French national. The gas field is operated by a joint venture including BP, Statoil and Algerian state company Sonatrach. REUTERS/Kjetil Alsvik/Statoil via Scanpix (ALGERIA - Tags: ENERGY) ) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO SALES. NO ARCHIVES

Az algériai erők csütörtökön indították meg a támadást, és este még úgy tűnt, hogy a katonai akciónak vége. Péntek reggel azonban ellentmondásos hírek láttak napvilágot. Állítólag az iszlamisták egy kisebb csoportja még tartja magát, és pár túsz is van még náluk. A túszdrámában érintett külföldi államok azt követelik az algériai hatóságoktól, hogy legalább az akció részleteit közöljék velük, a támadásról ugyanis nem értesítették őket.

A brit külügyi iroda szerint a túszdráma még közel sem ért véget, írja a BBC. David Cameron brit miniszterelnök az események fontossága miatt lemondta hollandiai útját, és így várva várt beszédét sem tartja meg az Európai Unió jövőjéről. Espen Barth Eide norvég külügyminiszter azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a földgáztermelő telep egy részét már visszavették az algériaiak, de egy másik részét még nem. A Egyesült Államok állítólag egy drónt is küldött a terület fölé.

Felkészültek és szervezettek voltak a támadók

A Le Monde francia lapnak sikerült megszólaltatnia egy szemtanút is, aki szerint a támadók nagyon szervezettek és felkészültek voltak, jól ismerték a terepet. Az első támadással egy munkásokat szállító buszt vettek célba, majd a lakóépületek felé vették az irányt. Az őrök nem voltak képesek visszaverni a támadást. A szobájukban lévő munkások nem mozdultak, támadás esetén ugyanis ezt írják elő a biztonsági szabályok.

Miután elfoglalták a lakóépületeket, a terroristák megkezdték a túszejtést, és elsősorban külföldiek után kutattak. A szemtanú elmondása szerint a támadók között volt egyiptomi, tunéziai, algériai és talán egy mali vagy nigériai terrorista is. Azt nem tudta megmondani, hogy hányan voltak összesen, de azt megjegyezte, hogy az egyikőjük tökéletesen beszélt angolul. Állítólag a támadók annyira tisztában voltak a helyszínnel, hogy az üzem elfoglalása után azonnal le tudták állítani a termelést.

Nem tudni, mi történt a külföldi túszokkal

Egyelőre nem tudni az áldozatok pontos számát, pénteken a Reuters algériai biztonsági forrásokra azt jelentette, hogy a túszok közül 30-an – külföldiek és helyiek vegyesen -, a túszejtők közül pedig 11-en haltak meg, 22 külföldi fogoly sorsa pedig ismeretlen. A hírügynökség által idézett források nyolc algériai, két japán, két brit és egy francia halottat említettek.

Tegnapi jelentések szerint négy külföldi túsz kiszabadult, de nem tudni, hogy a többiekkel mi történt. Az algériai állami hírügynökség, az APS szerint a terroristák elleni akcióban két brit és két fülöp-szigeteki, szerdán pedig egy brit és egy algériai állampolgár halt meg, amikor a fegyveresek megtámadták az őket szállító buszt. A szélsőségesek szóvivője pedig azt közölte a mauritániai ANI hírügynökséggel, hogy a csütörtöki helikopteres támadásban 35 túsz és 15 fegyveres halt meg.

Brit kormányzati források szerint jelenleg is azon vannak, hogy kiderítsék, mi történt a húsz eltűnt brit állampolgárral. A japán források 14 japán szakemberről egyelőre semmit sem tudnak, hárman viszont megmenekültek. Norvégia azt közölte, hogy egyelőre egy norvég állampolgár van kórházban, négyen sértetlenül megmenekültek, nyolcról pedig nem tudnak semmit. A francia belügyminiszter, Manuel Valls szerint két francia biztonságban van, és egyelőre nem világos, hogy a szélsőségesek túszul ejtettek-e másik két francia állampolgárt is. Az ír kormány szerint az egyik ír túsz kiszabadult, az USA szerint pedig öt amerikai fogoly menekült meg, ők már az országot is elhagyták. Rajtuk kívül állítólag románok és osztrákok is voltak a túszok között.

Az APS azt jelentette, hogy a katonai akció során hatszáz helyi munkás szabadult ki, de állítólag közülük sokukat már szerdán elengedték a fegyveresek. A hírügynökség pénteken már azt közölte, hogy összesen 650-en szabadultak ki, közülük 573-an algériaiak, és körülbelül hatvan külföldit még mindig fogva tartanak az iszlamisták.

Algériai források szerint a szervezet vezetője Mokhtar Belmokhtar, aki az 1980-as években Afganisztánban tevékenykedett, majd részt vett a véres algériai polgárháborúban az 1990-es években. Egészen múlt év végéig az al-Kaida észak-afrikai ágához tartozó, az Iszlám Maghreb al-Kaidája nevű szervezet magas rangú parancsnoka volt, jelenleg a Khaled Abu al-Abbas Brigád és a „Vérrel Jegyzett Sereg” vezetője. Ő állítólag nincs a helyszínen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.