Még nem biztos az ellenzék győzelme

Bidzina Ivanisvili pártja, az ellenzéki Grúziai Álom a listás helyek többségét valószínűleg megszerezte, sok múlik azonban az egyéni körzetekben megszerezhető mandátumokon, ahol a kormánypárt tarolhat. Tbilisziben az ellenzék több ezer híve ünnepelt az utcákon.

A pártlistákra leadott szavazatok tizenkét százalékának kiértékelése után Bidzina Ivanisvili pártja, a Grúziai Álom 54 százalékon, a Miheil Szaakasvili államfő vezette Egyesült Nemzeti Mozgalom nevű kormánypárt 41 százalékon állt.

Listáról 77-en kerülnek be a 150 fős parlamentbe. A másik 73 képviselői hely sorsa az egyéni körzetekben dől el.

Az előzetes elemzések a listás szavazás esetében Ivanisviliék előnyét valószínűsítették, az egyéni körzetekben viszont az Egyesült Nemzeti Mozgalom akár a helyek kétharmadát is elviheti. Ezekről a mandátumokról még nem közöltek részeredményt. Szaakasvili viszont kijelentette, összesen száz képviselői helyet szerezhettek meg.

Tbilisziben az ellenzék több ezer híve ünnepelt éjszaka az utcákon. Zászlós felvonulásokat rendeztek, a gépkocsik dudáját nyomogatták, mint akik biztosak a győzelemben. Incidensekről nem érkezett hír.

Szaakasvili azonban figyelmeztetett arra, hogy az eredmények még nincsenek meg, és az amerikai nagykövet is arra kérte az embereket, hogy "maradjanak nyugodtak" a szavazatok kiértékelésének befejezéséig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.