Még nem adják ki Zentait

Késlekedik a háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatása, mert ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a belügyminiszter döntése ellen.

A 88 éves Zentait azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy 1944. novemberében részt vett egy zsidó fiatalember meggyilkolásában. Az évtizedek óta Perthben élő férfi tagadja a vádakat.

Az ausztrál szövetségi kormány november 12-én hagyta jóvá Zentai kiadatását Magyarországnak. Brendan O'Connor ausztrál belügyminiszter szóvivője szerint a kiadatás a szövetségi bíróság döntéséig nem lép hatályba. Az eljárásnak legkésőbb december 4-ig meg kell kezdődnie. A fellebbviteli döntés meghozatalának, amely akár semmisnek is nyilváníthatja O'Connor november 12-i döntését, nincsen határideje.

Zentait október 22. óta kiadatási őrizetben tartják a perthi Hakea börtönben. A magyar hatóságok azzal vádolják Zentait, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.