Még miniszter, már nem doktor

Egyelőre bír Angela Merkel kancellár támogatásával Annette Schavan német oktatási és tudományügyi miniszter, de nem tudni, meddig állja majd a rá nehezedő politikai nyomást.

Schavan harminchárom évvel ezelőtt, pedagógiai témában írt doktori disszertációját már csaknem egy éve vizsgálta a Düsseldorfi Egyetem különleges bizottsága, amely kedden késő este jutott arra az eredményre: a későbbi miniszter valóban plagizált, ezért azonnal megvonták tőle a doktori címet. Az 57 éves kereszténydemokrata politikus - aki épp dél-afrikai hivatalos úton tartózkodik - máris visszaüzent, hogy ő viszont fellebbezni fog.

Angela Merkel és Annette Schavan a Bundestag egyik októberi ülésén. Bukik a futár is?
REFILE - File picture shows German Chancellor Angela Merkel (L) as she puts her hands on the shoulder of Education Minister Annette Schavan during a session of the Bundestag, the German lower house of parliament, in Berlin October 18, 2012. Chancellor Angela Merkel's education minister was stripped of her doctorate on February 5, 2013 for alleged plagiarism in her work, a move that could embarrass the German leader as she seeks election to a third term in office. Picture taken October 18, 2012. REUTERS/Thomas Peter/File (GERMANY - Tags: POLITICS)

Ám a Merkel-kormány akár második miniszterét veszítheti el plágiumvádak miatt, és mindez alig kilenc hónappal az általános választások előtt érzékeny veszteség lehet a konzervatív-liberális koalíciónak. Mint emlékezetes, 2011-ben a német keresztény pártok nagy reménységének tartott Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter esett áldozatul a plágiumvadászoknak. A vélemények most megoszlanak arról, hogy Schavan ugyanakkora bűnt követett-e el, mint a fiatal bajor politikus. A Die Zeit szerint például ilyen erővel felül lehetne vizsgálni az elmúlt harminc év összes doktori értekezését, és jó eséllyel találnának köztük nagyon sok hasonló esetet. Schavan nem ollózta össze a munkáját, mint annak idején Guttenberg tette (utóbbival kapcsolatban az a gyanú is felmerült, hogy az egész disszertációt úgy ahogy van, más írta), de tény, hogy a 351 oldalból több mint száz helyen szabályos hivatkozás nélkül használt fel szakirodalmat. Az idézett szerzőket általában megnevezte, de szó szerint vett át részeket; ez már az akkori szabályok szerint is megengedhetetlen volt. A Süddeutsche Zeitung azonban arra is figyelmeztet, hogy az efféle jogsértések elévülési ideje 30 év, ez pedig már három éve lejárt. Amikor a plágiumvadászok (konkrétan egy máig névtelen blogger) nekiestek Schavan doktorijának, már akkor is jó egy évvel túl voltak a határidőn.

Az ellenzéknek alig néhány perc kellett ahhoz, hogy elindítsa az offenzívát a miniszter ellen. A zöldek, a szociáldemokraták és a baloldal azzal érvelnek, hogy egy ilyen politikus semmiképp sem állhat az oktatási tárca élén, hiszen micsoda példát mutat így a fiatal generációnak. És hogyan ülhet ezek után tárgyalóasztalhoz a tudomány képviselőivel?

Schavan helyzetét bonyolítja, hogy amikor Guttenberg plágiumügye kirobbant, úgy nyilatkozott, nemcsak önmagában, hanem nyilvánosan is szégyelli magát, hogy egy ilyen dolog megeshetett – mással. Ám mint most kiderült, az egykori pedagógia szakos politikusnő ugyanolyan időnyomás alatt volt, mint Guttenberg: minél gyorsabban le akarta tudni a tudományos munkát, hogy aztán a politikának szentelhesse az idejét.

Schavan, aki már az első (nagykoalíciós) Merkel-kormányban is az oktatási tárca élén állt, a kancellár egyik legközelebbi szövetségesének számít. A német sajtó szerint vele üzente meg Merkel Guttenbergnek, hogy tovább nem számíthat a támogatására. A katolikus-konzervatív családból származó Schavan 1995 és 2005 között a baden-württembergi kormányban volt kulturális miniszter, de voltak magasabb ambíciói is: 2004-ben még államfőjelöltként is felmerült a neve, 2012-ig pedig a CDU alelnöke volt, és mind a mai napig tagja a német katolikusok központi tanácsának. Nevezetes botrány is fűződött a nevéhez: még baden-württembergi miniszterként elérte, hogy az állam ne alkalmazza tanárként a baloldali szélsőségesnek tartott Michael Csaszkóczyt (egy 1956-os magyar menekült fiát). Csaszkóczy a heidelbergi antifasiszta szervezetnek dolgozott, és az alkotmányvédelem is figyelte, arra gyanakodva, hogy államellenes tevékenységet végez. Ez végül nem bizonyosodott be, Csaszkóczy pedig visszavágott, és nyert: 2007-ben megkapta az állást és még 33 ezer euró kártérítést is. Ám Schavan azóta sok baloldali szemében szálka maradt.   

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.