Még mindig tüntetnek a „modern fáraó” ellen

Mohamed Murszi egyiptomi elnök ellenzéke kedden tüntetésre hívta a kairóiakat. A szimbolikussá vált Tahrír téren a demonstrálók továbbra is azt követelik, hogy az elnök vonja vissza rendeleteit, amelyek szerintük egy újabb önkényuralmi rendszer előjelei lehetnek.

Múlt hét csütörtökön Mohamed Murszi egyiptomi elnök tovább növelte hatalmát. Elrendelte, hogy júniusi beiktatása óta hozott döntéseit nem kérdőjelezheti meg bíróság vagy más hatóság az új parlament megalakulásáig, amely várhatóan 2013 elején fog megtörténni. Ugyancsak rendeletben biztosított védelmet az új alkotmányt kidolgozó százfős gyűlésnek, és újabb határidőt szabott a munka befejezésére. A testület nagyban vesztett népszerűségéből, miután több nem iszlamista tagját visszahívták. Többen úgy gondolják, a gyűlés illegitim.

Az iszlamista elnök és ellenzéke között Murszi júniusi megválasztása óta a mostani a legkomolyabb konfliktus. Az öt napja tartó zavargások alatt a Muzulmán Testvériség egy aktivistája meghalt, és országszerte több százan megsérültek.

A rendeletek nyilvánosságra hozása után elözönlötték a Tahrír teret a tüntetők. A rendeletek visszavonását követelték, ráadásul az elnöktől még a bírók is megpróbáltak elhatárolódni. A bíróságok többször is hoztak már a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériségre nézve hátrányos döntéseket. Az elnök beiktatása előtt az egyiptomi alkotmánybíróság feloszlatta az iszlamista többségű parlamentet, és abban is megakadályozta Murszit, hogy ezt beiktatása után semmissé nyilvánítsa.

Az ellenzéke által „modern fáraónak” nevezett elnök már megpróbálta megnyugtatni a bírókat, hogy döntéseinek megkérdőjelezhetetlensége csak a fontosabb témákra vonatkozik. Szakértők szerint ilyen lehet a háború indítása, de a rendelet alapján ennél akár többről is lehet szó.

A keddi tüntetést a liberális és baloldali csoportok szervezték – írja a Reuters. Az igazi tömeget késő délutánra várják, de pár százan már most a 2011-es forradalom alatt szimbolikussá vált Tahrír téren vannak, az éjszaka többen sátort is vertek. A rendőrség állítólag könnygázt is bevetett, a szervezők pedig felszólították a résztvevőket, hogy ne konfrontálódjanak a belügyminisztérium biztonsági erőivel. A demonstráció arra is egy jó kísérlet lesz, hogy melyik nem iszlamista erőnek sikerül a legtöbb embert az utcára hívnia.

A Muzulmán Testvériség sem akar komolyabb konfliktust: eredetileg ők is szerveztek mára egy tömeggyűlést Kairóba, de végül lefújták.

A Tahrír téren tegnap is sokan voltak, ma késő délutánra még több embert várnak
A mourner wearing chains attends the funeral of youth activist Gaber Salah, also known as Gika, at Tahrir in Cairo November 26, 2012. State news agency MENA reported that Salah, a member of the 6th of April youth movement, was wounded with birdshot in the head, neck, chest and arms and put on life support in intensive care, following last Monday's clashes between police and protesters on the anniversary of lethal street violence between activists and security. REUTERS/Ahmed Jadallah (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.