Még mindig Putyin a cár

Az orosz átlagember népszerűségi toplistájának élén ma is Vlagyimir Putyin volt elnök és jelenlegi miniszterelnök áll – derül ki a Levada Elemző Központ felméréséből. A megkérdezettek kétharmadát az sem zavarná, ha a politikus teljhatalmat kapna az ország felett.

Ráadásul azóta, hogy feltűnt a nagypolitikában – vagyis, amióta Borisz Jelcin elnök jóvoltából 1999-ben először nevezték ki miniszterelnöknek – népszerűsége töretlen. Azaz, leszámítva két esetet, a Kurszk tengeralattjáró tragédiáját, illetve a jövedelmek 2005-ös úgynevezett „monetizációját”, ami fokozta az inflációt.

A megkérdezettek túlnyomó többsége úgy látja: Vlagyimir Putyin vezetése alatt nőtt az életszínvonal, nőttek a jövedelmek, beleértve a nyugdíjak egyidejű emelkedését. Sőt, az ország ipara megerősödött, és általában optimista hangulat alakult ki az országban.

De amikor a kérdezőbiztosok bonyolultabb, az okokat feltáró kérdéseket tettek fel, akkor igencsak árnyalttá vált a kép. Kevesebb, mint 40 százaléka értett csak egyet Putyin maradéktalanul pozitív megítélésével, 15 százalék viszont azt állította: nem tudna olyasmit mondani, ami a putyini időszak pozitív hozadékaként értelmezhető. Oroszország nemzetközi elismertségének növekedését mindössze 7 százalék köti Putyin tevékenységéhez, miközben a szakértők között általános a vélemény, hogy ez jelentős népszerűség-növekedést hozott a kormányzatnak.

Sokat elárul ugyanakkor az átlag orosz politikai mentalitásról, hogy egyáltalán nem zavarná őket, ha Putyin teljes és ellenőrizetlen hatalmat kapna az ország ügyeinek intézésére. 63 százalék gondolkodik úgy, hogy egy abszolút hatalmú Putyin használna az országnak, és csak 16 százalék gondolja ezt másként.

A Levada által közzétett felméréshez fűzött kommentárok azt írják, Putyin pozitív megítélésének egyetlen igazi oka van, mégpedig az, hogy az országban nincs más, aki alternatívája lehetne. Ám a szakértők úgy vélik: ez egyáltalán nem az ügymegoldó képességeire utal, sokkal inkább arra, hogy sikerült erővel megsemmisítenie és kiszorítania az ellenzéket a politikai porondról, megszerezve közben a kommunikációs médiumok feletti totális befolyást.

Vlagyimir Putyin. Alternatíva nélkül
Russia's President Vladimir Putin enters the hall in Moscow's Kremlin to meet foreign ambassadors, November 28, 2007. Putin, who steps down next year, said on Wednesday he would not allow foreign powers to upset Russia's stability in the wake of two crucial polls, which will decide the country's future. REUTERS/RIA Novosti/Kremlin (RUSSIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.