Még mindig nem került elő a pozsonyi rendőrségi videofelvétel

A beigért videofelvétel helyett csupán fényképeket mutatott be Rober Kalinák szlovák belügyminiszter a pozsonyi parlament kedd délutáni, belbiztonsági bizottságának rendkívüli ülésén, amely a DAC – Slovan Bratislava élvonalbeli labdarúgómérkőzésen végrehajtott rendőrattakkal foglalkozott. Olyan amatőr videofelvétel azonban van, amelyen az egyik kommandós minden ok nélkül egy békésen ácsorgó idősebb magyar szurkolót üt meg.

A beigért videofelvétel helyett csupán fényképeket mutatott be Rober Kalinák szlovák belügyminiszter a pozsonyi parlament kedd délutáni, belbiztonsági bizottságának rendkívüli ülésén, amely a DAC – Slovan Bratislava élvonalbeli labdarúgómérkőzésen végrehajtott rendőrattakkal foglalkozott.

Szlovák rendőrök akcióban a dunaszerdahelyi mérkőzésen
Szlovák rendőrök akcióban a dunaszerdahelyi mérkőzésen

A tárcavezető a képviselők és a nyilvánosság által várt képsorok helyett olyan fotóval igyekezett igazolni a kommandósok beavatkozásának indokoltságát, amelyen egy szurkoló ökle látható, a kommandós azonban nem, mert a miniszter szerint takarásban volt a szektorra feszített zászlók miatt. Robert Kalinák felolvasta az egyik mentős vallomását, aki azt állította, hogy látta, amikor egy szurkoló fasisztának nevezte és vulgáris szavakkal illette a kommandóst és rátámadt. A miniszter nem ismételte meg azt az állítást, amelyet tegnap Ján Packa országos rendőrfőkapitány hangoztatott, aki szerint a bevetésre azért került sor, mert a Fradi szurkolók keménymagja kitörte az egyik szektor kapuját és a Slovan-szurkolók fele igyekeztek, akikkel verekedni akartak.

Bugár Béla, a bizottság tagja a rendezőket bírálta, mert a beléptetéskor felüleletesen ellenőrizték a drukkereket, akik  emiatt füstbombákat és más pirotechnikai eszközöket vittek be és a mérkőzés alatt  dobáltak a játéktérre.

A tanácskozáson résztvevő Dobroslav Trnka, Szlovákia legfőbb ügyésze szerint a kommandósok beavatkozása a helyzetnek megfelelően arányos és szükséges volt, mert a rendbontók fele irányult. Nyugtalanítónak nevezte, hogy több csapat szurkolói között jól szervezett fasiszta és félfasiszta csoportok húzódnak meg és garázdálkodnak. Példaként éppen a pozsonyi Slovan drukkereit említette, akiknek a keménymagja között egy gyilkosság valószínű felbujtói is megtalálhatók. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a visegrádi négyek országai egyre inkább a fasiszta nézeteket valló futballhuligánok melegágyaivá válnak.

Dusan Chytil, a dunaszerdahelyi DAC menedzsere visszautasította azokat az igyekezeteket, amelyek a történtek miatt a csallóközi rendezőket szeretnék megtenni bűnbakká. Pázmány Péter polgármester toleráns városnak nevezte Dunaszerdahelyt, ahol eddig semmilyen rendezvényen és a mindennapok során sem voltak nemzetiségi összetűzések. Kedden kora este a DAC szurkolótábora néma menettel tiltakozik a szombati rendőrségi attak ellen, s mécseseket gyújtanak abban a szektorban, ahol a kiszorítás, a rendőri ütlegelések következtében mintegy hatvanan sérültek meg, köztük a dunaszerdahelyi Lengyel Krisztián súlyosan. Őt állkapocstöréssel, sokkos állapotban szállították a pozsonyi Kramáre kórház idegsebészetére, ahol még mindig ápolják.

A helyi futballcsapat vezetői és a város polgármestere azonban olyan amatőr videofelvételeket bemutattak, amelyeknek egyetlen jelenete sem igazolja a szlovák rendőrség állításait, ellenkezőleg: a képsorokon látható, hogy az egyik kommandós minden ok nélkül odalép egy békésen ácsorgó idősebb magyar szurkolóhoz és a megüti.

Alább egy amatőr felvétel

A dunaszerdahelyi sajtóértekezleten levetített jelenet közvetlenül megelőzi azokat a pillanatokat, amikor a szombati Slovan-DAC mérkőzésen a népes rendőrosztag elkezdi kiszorítani a "magyar" szektorból a minden ellenállás nélkül hömpölygő embereket.

Pázmány Péter polgármester sajtótájékoztatóján ismertették a DAC nyilatkozatát, melyben a klub vezetősége "teljes mértékben elhatárolódik" a mérkőzés 17. percében történt fejleményektől, "a rendőri alakulatok szurkolók elleni beavatkozásától", nemkülönben a szlovák rendőrség minden megnyilatkozásától mindaddig, amíg alaposan ki nem vizsgálják a történteket. A klub vezetői jelezték: a szurkolók elleni rendőri fellépés indítékainak tisztázása érdekében jogi lépéseket tesznek, egyszersmind felszólítják a szurkolókat: bocsássák a klub rendelkezésére a birtokukban levő hang- és képhordozókat, hogy azokat a nyomozati szervek elé tárhassák.

A DAC vezető menedzsere, Dusan Chytil arról beszélt, hogy a labdarúgó szövetség írásban adott utasítást: a mérkőzés ideje alatt le kell zárni a kapukat. Chytil nem titkolt felháborodással sérelmezte, hogy a rendőrség mégis a helyi szervezőket okolja a bezárt kapuk miatt, amelyek előtt aztán a heves tolongás kialakult.

Pázmány írásban is a sajtó rendelkezésére bocsátotta azon kérdéseinek sorát, amelyekre válaszokat vár a rendőrségtől. Egyebek között kérdezi: vajon szolgálatuk teljesítése közben az emberi méltóságot védő törvények szerint jártak-e el; mit tettek a szabadságjogokat óvó törvényekhez való igazodás érdekében; a beavatkozás előtt elhangzott-e a szükséges figyelmeztetés; miért voltak leragasztva a rendőri sisakon feltüntetett azonosító számok; megfelelő kényszerítő eszközöket használtak-e? A képsorok tanúsága szerint a rendőrök viperákat is alkalmaztak.

A polgármester emlékeztetett: a több mint nyolcvanszázalékos magyar többségű várost nem véletlenül aposztrofálja a közvélemény a tolerancia városának, mert "itt húsz éve még csak apró súrlódásokra sem került sor". Kijelentette: "Szemtanúként és minden rendelkezésemre álló ismeret birtokában állítom, hogy a helyi klub részéről nem történt rendbontás, a rendőrséget senki nem provokálta, a rendőrségnek pedig az itt történtekből mindenképpen le kellene vonnia konzekvenciákat, de be kell valljam, attól tartok, hogy nem fogják megtenni".

Az emberi jogi bizottság vizsgálatot kér

Vizsgálatot kért a magyar és a szlovák hatóságoktól a dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen történtekről az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottsága.

A testület állásfoglalása szerint a magyar politikusok aggodalommal értesültek arról, hogy többen megsérültek a szlovák rendőrség fellépése miatt a DAC Dunaszerdahely-Slovan Bratislava labdarúgó-mérkőzésen szombaton, köztük több magyar állampolgár is.

A szlovák hivatalos tájékoztatás szerint a mentők 49 embert láttak el a helyszínen, hatot a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak. A közlés szerint a kordont biztosító rendőröket a magyar szurkolók verbálisan sértegették, szidalmazták, fasisztának titulálták, végül a mérkőzés 17. percében közvetlen fizikai erőszakot alkalmaztak velük szemben. A szlovák rendőrség szerint ezt videofelvétel is tanúsítja, amelyet azonban magyar kollégáik még nem ismerhettek meg.

A mérkőzés után demonstráció volt Pozsony budapesti nagykövetsége előtt, a résztvevők szlovák zászlót égettek, több magyarországi településen pedig ismeretlenek lefestették a szlovák helységnévtáblákat.

Az országgyűlési bizottság ezzel összefüggésben elfogadhatatlannak nevezte, hogy az egyes emberek által elkövetett szabálysértésért vagy bűncselekményért bárki valamely nemzet vagy nemzetiség tagjait tegye felelőssé, és rajtuk kívánjon elégtételt venni. "Sem más nemzet zászlójának elégetése, sem szlovák nyelvű helységnévtáblák megrongálása nem elfogadható" - olvasható a testület állásfoglalásában.

A bizottság arra kértre a szlovák és a magyar közvéleményt, hogy ne engedjen a provokációknak, hanem tegyen meg mindent a szlovák-magyar viszony javításáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.