Még mindig Csernobil: radioaktív vaddisznókat találtak Csehországban

A délnyugat-csehországi Sumava hegységben olyan vaddisznókat találtak a brnói tudósok, amelyeknek a szervezetében a megengedettnél tízszer nagyobb a radiocézium – adta hírül a prágai www.idnes.cz internetes portál.

- Ez még mindig az 1986 április 26-án bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa következménye – közölte a Cseh Tudományos Akadémia Atomfizikai Intézetének munkatársa. Jan Borovicka elmondta azt is, hogy több mint negyed százada tavasszal a cseh-német határvidéken,az átlagosnál jóval több csapadék esett, a felhők pedig sugárszennyezettek voltak, ezért az esővel jelentős mennyiségű radioaktív anyag hullott a környékre, amely egyébként a Moldva forrásvidéke is.

A gombák sok – a talajban található, egyébként nem káros – céziumot szívnak magukba, még a közkedvelt vargánya is. De a radioaktív Cs-137 jelzésűt is, amely akkor tájt a felrobbant csernobili atomerőműből szabadult ki. A népnyelven őzgombának, máshol leginkább sárga gerebengombának (Elaphomyces granulatus) nevezett fajta pedig az átlagos mennyiségnél jóval többet. A talajréteg alatt, néhány centiméterre található élőlény a vaddisznók egyik kedvenc tápláléka.

A cseh tudósok most a radioaktív állatokat vizsgálják, továbbá azt, hogy ez a veszélyes anyag milyen mennyiségben került be az élelmiszerláncba. Ráadásul a környéken kedvelik a részben vaddisznóhúsból készült kolbászt.

Elejtett vaddisznó. A csernobili katasztrófa idején a cseh-német határvidéken az átlagosnál jóval több csapadék esett
A hunter drags a killed wild boar following a "cinghiali hunt" in the rambling hills near Siena in the central Italian province of Tuscany, November 16, 2003. REUTERS/Max Rossi PP03110092 DJM
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.