Még lőnek Kirgizisztánban

Szórványosan, de folytatódott hétfőre virradóra a kirgiz és az üzbég fegyveresek közötti tűzharc Kirgizisztán déli részén.

Közben a biskeki átmeneti kormány újabb repülőgép érkezett meg a válságövezetbe az Egészségügyi Világszervezet (WHO) segélyrakományával.

A  kirgiz egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az Osban és Dzsalalábádban kitört zavargások halálos áldozatainak a száma 117-re emelkedett, s majd 1500-an megsebesültek. A sebesültek valamivel több mint a felét kórházban ápolják. Az áldozatok többsége a kisebbségben lévő üzbégek közül került ki. Sok üzbég lakóházat felgyújtottak, az éjszaka újabbakat. A kisebbség tagjai emiatt tömegesen menekültek el a szomszédos Üzbegisztánba, számukat már több mint 75 ezerre teszik.

Az országrésznek egyre kisebb az élelmiszer- és ivóvíztartaléka, szüksége van gyógyszerre, egészségügyi felszerelésekre. Ezért a kormány segélyszállítmányokat küld oda.

Hétfő reggel egy kirgiz Il-76-os típusú repülőgép szállt le Os város repülőterén rakterében ládákba csomagolt élelmiszerrel és gyógyszerrel. A segélyszállítmányt a WHO, Oroszország és néhány más ország küldte. A szállítmányt kamionokba rakodták át, majd útnak indították a segélyelosztó-helyek felé. A repülőtér szinte teljesen kihalt. Csak biztonsági őrök tartózkodnak légikikötő termináljában. Különlegesen kiképzett erők járőröznek a repülőtér betonján, a főbejáratot katonák őrzik.

Az átmeneti kormány sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a hadsereg ellenőrzése alá vonta Os összes stratégiai pontját. A helyzet rendezése érdekében a városban 12 őrhelyet állított fel a hadsereg. Ennek ellenére a város utcáin nem látható a rendfenntartó erők jelenléte. Fosztogatók rabolják ki az áruházak raktárait, illetve  vasrudakkal felfegyverkezett kirgiz fiatalok üzbégektől ellopott gépkocsikkal száguldoznak a városban. Temir Szarijev kormányfőhelyettes hétfői biskeki sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a rendfenntartó erők létszáma nem elegendő az erőszak megfékezésére a déli országrészben. Az itt-ott felbukkanó fegyveres bandák mozgását nem tudják követni. Különösen Dzsalálábádban súlyosbodott a helyzet - mondta.

Az Ostól 40 kilométerre lévő Dzsalalábád főterén hétfő reggel kirgiz fegyveresek gyűltek össze. Céljuk, hogy az üzbegisztáni Szuzákba vonuljanak, és ott elfogjanak egy üzbég közösségi vezért, akit a zavargások egyik felelősének tartanak.

Kiégett autóroncs mellett haladnak el páncélozott harcjárművel kirgiz kormánykatonák Os városában
Os, 2010. június 13. Kiégett autóroncs mellett haladnak el páncélozott harcjárművel kirgiz kormánykatonák Os városában 2010. június 13-án, miután napokon át kirgizek és kisebbségi üzbégek csaptak össze a dél-kirgizisztáni városban. A június 10-én kirobbant és a térségben továbbterjedt összetűzésekben 97 ember életét vesztette, 1247 megsebesült, valamint több tízezer üzbég elmenekült Kirgizisztánból. (MTI/EPA/Igor Kovalenko)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.