Még ki se nevezték az új kormányt, máris egymásnak estek a koalíciós partnerek

Milos Zeman cseh államfő szerdán nevezi ki Bohuslav Sobotka kormányát, de a leendő három koalíciós partner máris éles vitába keveredett egymással az államtitkárok kinevezésének ügyében.

A szociáldemokrata (CSSD) miniszterelnök az eddigi szokásjogot tiszteletben tartva azt szeretné, ha a kölcsönös ellenőrzés elve érvényesülne, vagyis a miniszter és az államtitkár más kormánypárt tagja lenne. Andrej Babis, az ANO elnöke – aki a pénzügyminiszteri poszt várományosa – viszont ezt a hagyományt kerek perec ostobának minősítette, és ragaszkodik ahhoz, hogy egy-egy tárca két vezető tisztségviselője ugyanannak a politikai erőnek a jelöltje legyen. – Így egyértelmű a felelősség, s nem lehet majd egymásra mutogatni – érvelt a pártelnök.

A CSSD vezetősége viszont követeli, hogy a jelöltje, Jirí Perina, az ország egyik elismert adószakértője a pénzügyminisztériumban államtitkári posztot kapjon, akit Babis csak tanácsadóként látna szívesen a tárcánál. Emiatt a többi államtitkár személyéről és a tisztségek elosztásának kulcsáról sem született egyezség. A nézeteltéréseket a péntekre kitűzött újabb koalíciós tárgyaláson igyekeznek rendezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.