Még két magyart keresnek a Fülöp-szigeteken

Egy magyar-svájci és egy magyar-kanadai kettős állampolgárt keresnek a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteken, közölte Wintermantel Péter külügyi helyettes államtitkár pénteken.

A Külügyminisztérium három, név szerint is ismert magyar állampolgár érintettségéről tud a Haiyan-tájfun kapcsán. Egyikük rövidesen hazatér Magyarországra, két állampolgárral még nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

A konzuli szolgálat mindezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a magyar-svájci állampolgár már több mint tíz éve tartósan a másik állampolgársága szerinti országban él. A jakartai magyar nagykövetség felvette a kapcsolatot a másik illetékes külképviselettel, amely szintén keresi a férfit. A másik magyar ügyében Kanada manilai nagykövetsége kapcsolatba lépett a rokonokkal. A jakartai magyar nagykövetség ezzel a külképviselettel is folyamatos kapcsolatban áll.

Wintermantel Péter elmondta azt is, hogy magyar részről a civilek gyorsan reagáltak, adománygyűjtés indult, és csapatokat indítottak a térségbe. A kormány felajánlotta a Hunor mentőszervezet bevetésre tervezett szervezeti egységének segítségét, de ezt a Fülöp-szigeteki kormány nem fogadta el, ugyanis a körülmények miatt nem tudja fogadni a csapatot.

A helyettes államtitkár hozzátette, hogy Martonyi János külügyminiszter indiai útja során találkozott a Fülöp-szigeteki külügyminiszter-helyettessel, aki elmondta neki, hogy jelenleg leginkább víztisztító berendezésre, generátorra és élelmiszerre van szükség az országban. A Fővárosi Vízművek felajánlott egy mobil víztisztító berendezést, jelenleg ennek szállítását szervezik a Fülöp-szigetekre.

A konzuli szolgálat azt javasolja a magyaroknak, hogy halasszák el tervezett utazásukat a Fülöp-szigetek középső részére. Ennek az ajánlásnak a szigorítására várhatóan nem lesz szükség, mivel a többi országrészt, így például a fővárost és környékét egyáltalán nem érintette a katasztrófa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.