'Meg kell-e ölni Obamát?'

Az amerikai titkosszolgálat vizsgálatot indított a Facebook internetes közösségépítő portálra feltett körkérdés nyomán. A válaszadók erre felelhettek: "Meg kell-e ölni Obamát?", a válaszlehetőségek pedig ezek voltak: "nem", "talán", "igen", illetve "igen, amennyiben elvág az egészségügyi ellátástól."

A kérdést szombaton tették fel a Facebookra, amelynek működtetője szerint azonnal eltávolították azt, amint felhívták a figyelmüket a tartalomra, és az internetes vállalkozás együttműködik a hatóságokkal. - Ez az a típusú szemét, amit a szélsőjobb generál Obamával szembe, és túlmegy a határon. Meg kell állítani. Találják meg (ti. az illetőt, aki feltette a világhálóra), indítsanak ellene eljárást, és zárják börtönbe - nyilatkozta a Fox News hírcsatornának Bob Beckel demokrata párti stratéga. Azt nem közölték, hányan és miként válaszoltak.

Az "R-család" védelme - Obama titkosszolgálati kódneve ugyanis Renegát, a First Lady-é Reneszánsz, két lányuké pedig Ragyogás, illetve Rózsabimbó - komoly erőpróba elé állítja a titkosszolgálatokat. Mint Ronald Kessler, az e témában (is) elmélyedt konzervatív újságíró forrásaira hivatkozva megírta, a 44. elnök naponta harmincnál is több halálos fenyegetést kap, azaz mintegy négyszer többet, mint elődje, George W. Bush. Mindegyiket alaposan ki kell vizsgálniuk a szakembereknek.

Fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőségesek egy tervezett akcióját korábban nyilvánosságra is hozták, bár általában ezzel ellentétes a gyakorlat, hogy ne másolhassák egymás ötletét a gyűlöletbűnöket fontolgatók. A Tennessee államban tavaly kitervelt összeesküvés részeként a szélsőjőbboldaliak kiraboltak volna egy fegyverboltot, lelőttek volna 88 feketét, további tizennégyet le akartak fejezni, és végül végeztek volna az USA első afroamerikai elnökével is.

Mint arról lapunk is cikkezett, az elmúlt hónapokban számos jele van az amerikai közbeszéd eldurvulásának. "Obama rossz, mivel szereti a halálbizottságokat és Hitlert: ez a mai amerikai konzervatív diskurzus", írta a hétfői The Washington Postban Fareed Zakaria publicista. A "halálbizottságok" nem létező, számos alkalommal cáfolt intézménye Sarah Palin volt republikánus alelnökjelölt és mások szerint azt jelentik: Barack Obama egészségügyi reformterve értelmében bürokraták döntik majd el, ki milyen ellátást vehet igénybe, azaz - végső esetben - maradhat akár életben. Az Obama-ellenes megmozdulásokon - így a tiltakozást hagyományosan megtestesítő "teadélutánokon" - hol Leninnek, Hitlernek, szörnynek, esetenként pedig majomnak ábrázolták az elnököt. Washingtonban nemrég ez állt egy transzparensen: "Az állatkertben afrikai oroszlán van, a Fehér Házban pedig egy hazug afrikai".

"Ez az őrült paranoia ... régóta a (pártpolitikai) peremen lévők sajátossága, különösen a gazdasági zavarok idején" - mutatott rá a The New Yorker kommentárja. Jimmy Carter exelnök nemrég - republikánus tiltakozást kiváltva - úgy vélte: "Az elnökkel szembeni, bőségesen kinyilvánított ellenszenv döntő részének az az alapja, hogy fekete.... Ma is van hajlam a rasszizmusra, és feljön a felszínre, mivel számos fehér úgy véli: az afroamerikaiakat nem illeti meg, hogy vezessék ezt a nagyszerű országot."

Maga Obama nem értett egyet ezzel az értékeléssel. A szélsőjobb (és kisebb részben: a szélsőbal) veszély fokozódására a belbiztonsági minisztérium egy jelentése is figyelmeztetett.

Barack Obama amerikai elnököt még a légytől is óvják
Secret Service agents provide security for US Democratic presidential candidate Senator Barack Obama (D-IL) as he boards an elevator at his hotel in Berlin, July 24, 2008. REUTERS/Jim Young (GERMANY) US PRESIDENTIAL ELECTION CAMPAIGN 2008 (USA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.