Még egy magyar orvoscsapat indult Haitire

A baptista és a református szeretetszolgálat után a magyar kormány is küld egészségügyi mentőalakulatot Port-au-Prince-be. Az országban állandó a félelem attól, hogy jönnek a külföldiek, és átveszik a hatalmat.

A kutatás folytatódik Haitin a január 12-i földrengés esetleges túlélői után, noha egyre kevesebb a remény.  A segélyszervezetek szerint így is rendkívüli eredménynek tekinthető, hogy 122 embert tudtak utólag a romok alól kimenteni, ráadásul néhányat csodával határos módon hat-hét nappal a 7-es erősségű földrengés után. Szerdán még két gyereket találtak életben rombadőlt házukban, közülük egy 11 éves kislány a mentők érkezésekor sírva könyörgött: „Mama, ne hagyj el”.

A baptista és a református szeretetszolgálat után a magyar kormány is küld egészségügyi mentőcsapatot Port-au-Prince-be. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint a héttagú, önkéntes orvosokból álló mentőcsapat a tervek szerint péntektől jövő vasárnapig segít a rászorulóknak a földrengés sújtotta területen.

Haitin eddig mintegy 80 ezer embert fektettek tömegsírba, a temetések most már főleg vidéken folytatódnak. Továbbra is rengeteg az orvosi kezelésre, műtétre várakozó sérült.  A szerdai újabb, ezúttal 6,1-es erősségű földrengést követően még többen menekülnek a fővárosból, hajóval, autóbusszal, tartva attól, hogy járványok üthetik fel fejűket a túlzsúfolt, s a higiénikus feltételeket nélkülöző fővárosi menekülttáborokban.

A segélyek osztásának körülményei valamelyest javultak az amerikai katonák megjelenése óta. Egy holland hadihajóról, a Pelikaanról 90 tonnányi segély szétosztásába kezdtek a hatóságok. Munkájukat nehezíti, hogy a Port-au-Prince-i kikötőnek csak az egyik mólója fogad hajókat, és ahhoz is csak egyszerre egy irányban járható út vezet. Az embereke egymás sarkára taposva harcolnak a segélyekért, a fővárost ellepték a fosztogatók.

Megfizették a korai függetlenség árát

Állandó a félelem attól, hogy jönnek a külföldiek, és átveszik a hatalmat - mondta lapunknak Laurent Dubois Haiti-szakértő, az észak-karolinai Duke Egyetem francia tanulmányok központjának vezetője, aki májusban járt utoljára a karibi országban.

Bár Haiti több mint két évszázada független, mégis a földrész legszegényebb állama. - Számos alkalommal szenvedte meg a külföldi beavatkozást, így a huszadik század első felében a húszéves amerikai jelenlétet. Általában is a francia, az amerikai, illetve a helyi politika őrlőmalmába került – állítja a szakértő. A haiti állam a múlt század közepén, a Duvalier-rezsim alatt volt erős, amely viszont diktatúra volt”.

Felvételek tanulsága szerint a haitiek nem feltétlenül bizalommal tekint az amerikai jelenlétre, a vallási elöljárók pedig annyiban hagyták jóvá az USA beavatkozását, amennyiben az „ideiglenes” lesz. Hogyan terhelik meg a viszonyt a korábbi intervenciók? - kérdeztük Laurent Dubois-t. „Az amerikaikkal szembeni ellenállás a haiti történelem része, a megszállás, a levert felkelés emlékezete tovább él. De az Egyesült Államok 1994-es intervenciója, amelynek célja Aristide, a demokratikusan választott elnök hatalmának visszaállítása volt, viszonylag rövid ideig tartott. A brazilok vezette ENSZ-erők megítélése azért lehet jobb, mert róluk nem feltételezik, hogy olyan uralmi szándékaik lennének Haitit illetően, mint ahogy a franciákról vagy az amerikaiakról gondolták”.

A Dominikai Köztársaságfelajánlotta, hogy 150 rendőrt küld, akik perui ENSz-békefenntartókkal biztosítanának egy segélykorridort a határ túloldalán.  Milyen a szigeten osztozó szomszédok viszonya? „Viszonyukat egyfelől számos kapcsolódási pont, másfelől konfliktusok jellemzik. A XIX. században Haiti megszállta Santo Domingót, a dominikaiak viszont 1937-ben, a Trujillo-diktatúra idején több tízezer embert mészároltak le közülük. Dominikát ma is aggasztja a haitiak bevándorlása, de a hírekből úgy tűnik, most inkább belföldön, Port-au-Prince-ből vidékre áramlanak.”

Adományokat gyűjtő elefántok Thaiföldön a haiti áldozatok javára
Thai mahouts ride elephants as they collect money for victims of the recent Haiti earthquake in Bangkok January 21, 2010. Thai elephants walked in the backpackers' area of Khao San Road to collect money as part of the country's effort to help survivors in earthquake-hit Haiti. REUTERS/Damir Sagolj (THAILAND - Tags: DISASTER ANIMALS IMAGES OF THE DAY SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.