Még Ceausescu emlékét is megszépítette a demokrácia

A románok többsége húsz évvel a rendszerváltás után úgy véli, hogy Nicolae Ceausescu egykori kommunista diktátor többnyire jót tett Romániának. Az 1989 előtt még „a nép vérére szomjazó vámpírból” mára sokakban nosztalgiát ébresztő jótevő lett.

A CURS közvélemény-kutató intézet által készített és kedden közzétett felmérés szerint a megkérdezettek 52 százaléka gondolja  azt, hogy a Romániát közel negyed évszázadig vezető diktátor  egyforma mértékben tett jót és rosszat az országnak. A felmérésbe  bevont személyek további 31 százaléka úgy értékeli, hogy Ceausescu  nevéhez több pozitív dolog fűződik, mint rossz. A megkérdezetteknek  mindössze 13 százaléka véli úgy, hogy a kivégzett diktátor több rosszat tett,  mint jót. A megkérdezettek fennmaradó négy százaléka nem tudott  válaszolni.

A felmérést megrendelő Jurnalul National című román napilap  emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt a románok többsége még  örült a diktátor kivégzésének, hiszen akkor még Ceausescu – feleségével együtt – úgy élt a román köztudatban, mint „a nép vérére szomjazó vámpír”.

A Ceausescut visszasírók többnyire az 56 éven felüliek, akiknek  jelentős része ma már nyugdíjas. Ők úgy emlékeznek vissza, hogy  mindenük megvolt, még akkor is, ha abban az időben Romániában a  közszükségleti cikkeket csak nagy nehézségek árán lehetett  beszerezni.

A felmérést megrendelő lap megjegyzi: érdekes módon kedvező kép  él Ceausescuról sok fiatalban is, bár nekik csak homályos személyes  emlékeik lehetnek a kommunista rendszerről. A romániai magyarok kedvezőtlenebbül ítélik meg a Ceausescu korszakot, mint a többségi  lakosság. A vidéken élők 41 százalékuk vallja azt – az országos 31 százalékos átlaghoz képest –, hogy az egykori diktátor többnyire hasznos dolgokat tett.

A múlt héten a BCS közvélemény-kutató hasonló felmérése is megerősítette, hogy Romániában elevenen él még a kommunizmus iránti nosztalgia. A megkérdezettek 42,2 százaléka érzi úgy, hogy az élet  most nehezebb, mint 1989 előtt, 27,1 százalékuk semmi javulást nem  tapasztalt az elmúlt húsz esztendőben az életszínvonalban. Csak  egyharmaduk véli úgy, hogy ma könnyebb a megélhetése, mint a kommunizmus idején.

Ceausescu-emlékmű egy craiovai magánparkban. Eddig hiába eddig próbálta meg kiaknázni turisztikai szempontból a kommunizmust
A monument to Romania's late Stalinist dictator Nicolae Ceausescu in a private park dedicated to the country's communist past near Craiova (250km west of Bucharest) is seen in this November 10 file picture. Many in the impoverished countryside are nostalgic of Ceausescu ahead of Sunday's elections, saying they miss the job security they enjoyed during his time, and are expected to back the ruling socialists, successors of his communist party. TO GO WITH FEATURE BC-ROMANIA-ELECTIONS-DIVIDE. File picture November 10, 2004. REUTERS/Bogdan Cristel REUTERS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.