Még az EU-elnökség előtt egyesítenék Ciprust

Törökország szerint a jövő évi ciprusi EU-elnökség akkor lenne legitim, ha az egész sziget, egy „új államot" képviselne. Ha az egyesítési kísérletek kudarcot vallanak, az csakis a török fél felelőssége - kontrázott a ciprusi kormány.

Ciprus két felének egyesülnie kell még a jövő ilyenkor kezdődő európai uniós elnökség előtt, amely Nicosiáé lesz - jelentette ki szombaton ciprusi látogatásán a török külügyminiszter. A ciprusi EU-elnökség akkor lenne legitim, ha az egész sziget egy „új államot" képviselne - tette hozzá Ahmet Davutoglu.

Erre válaszul a ciprusi kormány szóvivője kijelentette: Törökországon és a ciprusi törökökön, „a török fél együttműködésén" múlik hogy Ciprus már mintegy egyesített ország veszi-e majd át az elnökséget. „Ha ez nem sikerül, akkor a felelősség ezért az övék" - mondta Sztefanosz Sztefanou.

Davutoglu Nicosiát megelőzően a sziget török részében járt, és az Észak-ciprusi Török Köztársaság elnökével, Dervis Erogluval folytatott tárgyalása után azt mondta: "Az EU-nak szóló üzenetem így szól: az európai eszme szempontjából szükség van arra, hogy a jövő évi soros elnökségig megoldás szülessen, mert rombolja az európai értékeket, ha az egyik fél ki van rekesztve, a másik pedig képviseli az egész szigetet. Ez egy újabb hiba lenne" - szögezte le. Szerinte az említett cél érdekében a két félnek még az év vége előtt meg kellene állapodnia, és 2012 elején népszavazást kell rendezni.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön háromoldalú egyeztetésen vett részt Dimítrisz Hrisztofiasznak, a (görög népességű) Ciprusi Köztársaság elnökének és Eroglunak a társaságában. Utána közölte: októberre juthat megegyezésre Ciprus újraegyesítéséről a két közösség vezetése.

Habár a felek korábban több alapvető kérdésben megegyezésre jutottak - Eroglu tavaly feladta a kétállami berendezkedésre vonatkozó terveit, elfogadva a szövetségi államformát - a kitelepítettek visszatéréshez és tulajdonhoz fűződő joga továbbra is vita tárgyát képezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.