Meg akarták ölni Putyint

A március 4-én minden bizonnyal újra elnöki mandátumot szerző orosz kormányfővel Doku Umarov csecsen hadúr akart végezni.

Az orosz és az ukrán titkosszolgálatok meghiúsítottak egy merényletet, amelynek Vlagyimir Putyin miniszterelnök volt a célpontja – jelentette be hétfőn az orosz állami televízió. A merényletkísérlet miatt Odesszában két gyanúsítottat őrizetbe vettek; egy harmadik gyanúsított egy januári detonációban életét vesztette.

Az Első Csatorna televízió mindkét gyanúsítottat bemutatta: egyikük, Ilja Pjanzin állítása szerint nekik Doku Umarov csecsen hadúr megbízásából kellett volna végezniük Putyinnal valamikor az elnökválasztás után. Pjanzin és a vele együtt őrizetbe vett társa, Adam Oszmajev is nemzetközi körözés alatt állt – akárcsak a januári detonációban elhunyt harmadik gyanúsított, Ruszlan Madajev. Tervük szerint aknákat helyeztek volna el a Kutuzov sugárúton, amelyen Putyin minden nap áthalad.

Pjanzinék Törökországon át az Egyesült Arab Emírségekből érkeztek Odesszába, hogy az ukrán városban készítsék elő a merényletet. Először egyébként gazdasági létesítmények ellen kellett volna merényleteket végrehajtaniuk, hogy aztán Putyin meggyilkolásával tegyék fel ténykedésükre a koronát.

A készülődésbe azonban hiba csúszott. Január 4-én, miközben a bombakészítést tanulták, a három férfinek sikerült a bérelt lakásukat felrobbantania. A tűzoltók először gázszivárgásra gyanakodtak, de az ukrán titkosszolgálat két nappal később már arról értesítette az orosz kollégákat, hogy a lakást bérlők közül egy személy – Madajev – meghalt, egy másikat sikerült megmenteni, s rögtön kihallgatták, mert a lakásban robbanószerkezetek alkatrészeit találták.

Vádalku reményében Oszmajev készséggel együttműködött a hatóságokkal. Elmondta, hogy Odesszában ő hozta össze a merényletre készülőket az oktatóikkal, akiktől a bombakészítést tanulták. Személyi számítógépén videofelvételeket is találtak, amelyek Putyin gépkocsikonvojáról készültek. Ezek a felvételek utazás közben mutatták a járműveket, és a politikus pontos elhelyezkedését is meg lehet állapítani belőlük.

Oszmajev vallomásából kiderült az is, hogy a merénylethez használni kívánt robbanószert már korábban Moszkvába szállították. A Kutuzov sugárúton elhelyezendő aknák ereje állítólag képes lett volna egy teherautót is a levegőbe emelni és felfordítani, de a merénylők nem zárták ki a lehetőségek közül azt sem, hogy nem távirányítású bombával ölik meg Vlagyimir Putyint, hanem öngyilkos merénylő próbál meg a közelébe férkőzni. Madajev állítólag kész lett volna vállalni ezt a feladatot. Az ügyben a nyomozás folytatódik. A televízió hétfő estére ígért további információkat a merényletkísérletről. Oszmajev kábítószer-kereskedő volt Odesszában. Sokáig Londonban élt.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője az ITAR-TASZSZ-nak nyilatkozva megerősítette a jelentést, de semmilyen részletet nem árult el az üggyel kapcsolatban, amely ellenzéki politikusok szerint mindössze „politikai manőver” Putyin részéről, időzítése pedig a hétvégi elnökválasztásról szól. Ezt hangoztatta Gennagyij Gudkov, az Igazságos Oroszország párt parlamenti képviselője, és a törvényhozáson kívüli Parnasz társelnöke, Alekszandr Rizskov is, aki egy kerekasztal-beszélgetés során úgy vélte, „a  történelemben nem az első eset, hogy diktátorok így szereztek maguknak felhatalmazást az ellenféllel való leszámolásra”.

Vlagyimir Putyin tavaly júliusban. Követték a mozgását
Vlagyimir Putyin
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.