Meg akarta ölni Obamát, 15 évet kapott

Eredetileg azért érkezett az USA-ba, hogy orvostudományt tanuljon. Mivel nem tudott angolul, nem vették fel. Ezután kezdte el tervezgetni, hogy megöli Barack Obamát. A 22 éves üzbég férfit majdnem tizenhat év börtönre ítélték.

Ulugbek Kodirov 2009-ben érvényes vízummal lépett az Egyesült Államokba. Azért érkezett az országba, hogy orvostudományt tanuljon. A fiú azonban nem igazán tudott angolul, ezért nem vették fel, így a vízumát is bevonták. Innentől kezdve illegálisan tartózkodott az USA-ban.

Miután nem sikerült a felvételije, felvette a kapcsolatot az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalommal, amelyet az USA-ban terrorszervezetként tartanak számon. A fiatal férfi áldozatául esett a szervezet propagandájának, állítólag ők vették rá, hogy valamilyen módon ölje meg Barack Obama amerikai elnököt. Az egyik ügyvéd szerint Kodirov esete jól mutatja, hogy a fiatalokat milyen könnyen lehet radikalizálni az interneten terjedő propagandával.

Kodirovot tavaly júliusban tartóztatták le, amikor is egy beépített ügynöktől próbált meg robbanószert és fegyvert vásárolni.

A 22 éves férfi idén februárban bűnösnek vallotta magát, így kerülhette csak el, hogy ne a kiszabott büntetés dupláját, harminc évet kapjon. Az amerikai bíróság így terrorizmus vádjával és illegális fegyvertartás miatt tizenöt év és nyolc hónap börtönre ítélte. Ha leüli büntetését, hazaviszik Üzbegisztánba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.