Még a melegeket is szeretné, csak válasszák meg elnöknek

Engedélyezné, sőt, szükség esetén védené is az Afrikában egyébként szigorúan tiltott homoszexualitást a zimbabwei miniszterelnök, aki még a melegek jogait is belefoglalná az ország most készülő alkotmányába.

A Robert Mugabe zimbabwei elnökkel szövetségben kormányzó Morgan Tsvangirai hétfőn este a BBC-nek adott interjújában megváltoztatta korábban sokat hangoztatott álláspontját a homoszexuálisok jogaival kapcsolatban, és kijelentette: hazája most készülő alkotmányába a melegek jogait is belefoglalná.  

Tsvangirai 2008-ban, hívei közt egy beszéd alkalmával
Zimbabwean opposition Movement For Democratic Change (MDC) leader Morgan Tsvangirai addresses supporters at a rally in Marondera about 70 km (43 miles) east of the capital Harare, October 25, 2008. Tsvangirai said on Saturday he was committed to a genuine power-sharing pact with President Robert Mugabe but would not be bullied into a government in which he would have little authority. REUTERS/Philimon Bulawayo (ZIMBABWE)

A jövőre esedékes elnökválasztáson az országot immár 21 éve teljhatalommal irányító Mugabe posztjára pályázó Tsvangirai szerint eddig „egy nagyon erős kulturális ellenérzés” élt a zimbabweiekben a homoszexualitással kapcsolatban. „Ez egy nagyon ellentmondásos téma a világ felénk eső részén. Remélem, hogy az új alkotmány a szexuális orientációról szóló szabadságjogokat is tartalmazni fogja, amíg ez nem sérti mások jogait” – magyarázta a politikus, aki elnökké választása esetén saját bevallása szerint egyértelműen a meleg közösségek mellé állna.

A tévéműsorban Tsvangirai arról is beszélt, hogy a melegek jogai „emberi jogok”, és ezt a konzervatív zimbabweieknek is tiszteletben kellene tartaniuk. A hirtelen pálfordulás csak azért furcsa, mert tavaly a most elnöki ambíciókat dédelgető miniszterelnök még Mugabe azon véleményéhez tartotta magát, mely szerint a homoszexualitás rendkívül kemény nemzetközi fellépést kínál. A hívő keresztény Mugabe még azt is kijelentette: a melegek „rosszabbak, mint a disznók és a kutyák” és nemzetközileg kéne fellépni ellenük. „Teljesen egyetértek az elnökkel” – mondta akkoriban Tsvangirai.

A homoszexuális aktusok Zimbabwéban jelenleg illegálisak – csakúgy, mint Afrika legtöbb államában, ahol a lakosság többsége kereszténység- és Afrika-ellenes viselkedésnek tartja a saját nemünkhöz való vonzódást. Tsvangirai azonban a szomszédos Dél-Afrikában is alkalmazott liberális politikát szeretne elfogadtatni. Szakértők szerint a miniszterelnök ezzel Mugabe erős ellenállásába ütközhet, sőt, megtörténhet, hogy ellenfele épp ezt a nyilatkozatát használja fel ellene az elnökségért folyó kampány során.  

A 2012-ben tartott választások lesznek ugyanis Zimbabwe első általános választásai azóta, hogy a Demokratikus Változásért Mozgalom, vagyis Tsvangirai pártja törzsi vezetők nyomására szövetséget kötött az elnököt támogató párttal 2008-ban. A két párt közti koalícióval sikerült stabilizálni az ország helyzetét, a feszültségek viszont továbbra is a mélyben rejtőznek a következő választásokig. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.