Még 24 milliárdos megszorítást kapnak nyakukba az olaszok

Mario Monti kormánya vasárnap este már hozzá is kezdett az intézkedések első körének megvitatásához.

24 milliárd eurós megtakarítási csomagot ismertetett Mario Monti, az olasz szakértői kormány feje vasárnap, miután találkozott a szakszervezetek és más szociális partnerek képviselőivel.

Monti szerint „szigor, egyenlőség és fejlődés” egyidejű célja jellemzi az intézkedéscsomagot. 2013-ra tervezik a költségvetés egyensúlyának elérését, de ehhez már jövőre is megelőző intézkedéseket kell hozni. A kormány vasárnap este már hozzá is kezdett az intézkedések első körének megvitatásához. Elhangzott, hogy a nyugdíjreform új alapja a férfiak esetében 42 évi, a nőknél 41 évi társadalombiztosítási hozzájárulás. Az öregségi nyugdíjkorhatárt 66 éves korra emelik már 2012 végétől, a nőknél ezt csak 2018-tól vezetik be. Ám a magánszektorban a nők már jövőre is csak 63 éves korukban mehetnek nyugdíjba, ami három év pluszt jelent 2011-hez képest.

Ugyanakkor – mint Elsa Fornero jólétügyi miniszter közölte – „rugalmasságot” vezetnek be, azaz akik korábban abbahagyják a munkavégzést, azok kevesebb nyugdíjra számíthatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.