Még várni kell a kormánybuktatásra

Kormánybuktatásra készül a bukaresti ellenzék, ám a szociáldemokrata (PSD) kormányfő szerint könnyen lehet, hogy a liberálisoknak 2016 végéig kell várniuk a múlt hét végén beharangozott „nagy napra”.

A Klaus Johannis államfőt támogató Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői már január elején világossá tették, hogy céljuk Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök mielőbbi megbuktatása, és előre hozott parlamenti választások kiírása. A tervek szerint február végéig elkészül az új kormányprogram, majd a bizalmatlansági indítvánnyal próbálják leváltani Pontát. A stratégia első lépése lenne a szenátus elnöki tisztségének megszerzése.

Ponta Johannist méricskéli a bukaresti parlamentben
Ponta Johannist méricskéli a bukaresti parlamentben
Radu Sigheti / Reuters

A PNL szenátusi frakcióvezetője, Dumitru Oprea a hétvégén jelentette be, hogy sikerrel jártak az új többség kialakítását célzó tárgyalások, és hamarosan megfordulnak az erőviszonyok a törvényhozás felsőházában, ahol a kormánypártok többsége törékenyebb, mint az alsóházban. A kérdésre, hogy hány kormánypárti honatya átállására számítanak, Oprea kitérő választ adott. „Elégre ahhoz, hogy többségbe kerüljünk. Közeleg a nagy nap” – mondta.

Ehhez képest hétfőn, a parlamenti ülésszak elején szokásos választásokon a liberálisoknak azt sem sikerült elérniük, hogy a házbizottságban eggyel több tisztséget szerezzenek. A nap végén Ponta levonta a következtetést: az erőviszonyokat a szavazás eredménye mutatja, ez pedig szerinte arra utal, hogy a PNL vezetői által emlegetett „nagy nap” legkorábban a 2016 végén esedékes parlamenti választások alkalmával jöhet el.

A szenátus elnöke marad a PNL korábbi vezetője, Calin Popescu Tariceanu, aki tavaly egy csoport honatya élén kivált a Nemzeti Liberális Pártból és Liberális Reform Párt (PLR) néven új alakulatot hozott létre. A kormány támogatásáért cserébe kapta meg a felsőház vezetését.

A kormányváltásra készülő liberálisok szintén az ellentábor egyik volt vezetőjére támaszkodnak. Mircea Geoana volt szociáldemokrata pártelnök vasárnap bejelentette, hogy új formációt hoz létre, amelynek fő célja eltávolítani az ország éléről Pontát. Az új szociáldemokrata kezdeményezéshez Geoana szerint másfél tucatnyi törvényhozó is csatlakozik. Mindazonáltal hétfőn mindössze hat parlamenti képviselő jelentette be kilépését a Szociáldemokrata Pártból, miközben a kormányt a szükségesnél kilencvennel többen támogatták egy decemberi bizalmi szavazáson. Akkor az igennel voksolók között voltak a tavaly novemberben ellenzékbe vonult Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői is. Hétfőn, az elnökválasztások óta először a magyar szervezettel is felvették a kapcsolatot a PNL vezetői, de Kelemen Hunor elnök szerint egyelőre fel sem merül, hogy az RMDSZ újra kormányzati szerepet vállaljon.

A liberálisoknak sietniük kell a hatalomváltással, ha előre hozott választásokat akarnak, és meg akarják lovagolni a Johannis megválasztása nyomán támadt szimpátiahullámot. Annál is inkább, mivel a PNL-be beolvadt egykori elnöki párt, a Demokrata-liberális Párt (PDL) több vezetője ellen is ügyészségi eljárás indult a napokban, ami jelentős arculatvesztést okozhat az erőteljes korrupcióellenes üzenettel megválasztott államfő tömörülésének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.