Még több kórosan kis fejű gyerek születik a zika vírus miatt

A most nyilvánosságra hozott adatok szerint tovább nőtt azoknak a csecsemőknek a száma, akik zika vírussal fertőzött anyától születtek a normálisnál kisebb koponyamérettel Brazíliában.

Október óta – ekkor figyeltek fel a hatóságok a járványra – 3 893 mikrocephaliás esetet jelentettek, pedig a múlt hétig még csak 3500 megbetegedésről számoltak be – írta a BBC.

A zika vírust a nappal aktív egyiptomi szúnyog csípése terjeszti, akárcsak a dengue-lázat és a sárgalázat. A betegséget már az ötvenes évek óta ismerik.

Brazíliában az eddig ismert legsúlyosabb járványt élik át. Marcelo Castro egészségügyi miniszter közlése szerint a vírus következtében már öt csecsemő életét vesztette az országban. Negyvennégy további halálesetet vizsgálnak.

Castro a múlt héten jelentette be, hogy kifejlesztettek egy új tesztet, amivel gyorsabban ki tudják mutatni a három vírus jelenlétét. Emellett további anyagi forrásokat biztosítottak a zika elleni vakcina kifejlesztésére. 

Egyelőre az egyetlen módja a szúnyogok elleni védekezésnek az állóvizek megtisztítása, a rovarok ugyanis ide rakják a petéiket.

Más latin-amerikai országban is megugrott a zika vírushoz kapcsolódó megbetegedések száma. Kolumbiában több mint 13 500 esetet jelentettek. Ott azt tanácsolták a nőknek, hogy ne essenek teherbe legalább addig, amíg a járvány tart, vagyis várhatóan jövő júliusig.

Bolíviában már egy olyan megbetegedésről is beszámoltak, ahol az anya korábban nem hagyta el az országot, vagyis a határokon belül is megjelent a vírus.

Az amerikai járványügyi hatóság arra figyelmezteti a terhes nőket, hogy ne utazzanak Latin-Amerika és a karibi térség azon területeire, ahol a fertőzés jelen van. Az érintett országok: Brazília, Kolumbia, El Salvador, Francia-Guyana, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexikó, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela és Puerto Rico.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.