Még ötvenmilliót kap Ukrajna az ameriakaiktól

Oroszország nemzetközileg még jobban elszigetelődik, ha tovább támogatja a Kelet-Ukrajnában középületeket elfoglaló szakadárokat - jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök kedden Kijevben, Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel folytatott megbeszélése utáni közös sajtótájékoztatójón.
„Egy nemzetnek sem szabad fenyegetnie a vele szomszédos országot úgy, hogy egységeket vezényel a határhoz" - jelentette ki Biden.

Az amerikai alelnök szerint az Egyesült Államok azt akarja, hogy Moszkva ne támogassa a „maszkok mögé bújó, katonai egyenruhát viselő embereket", akik épületeket foglalnak el Kelet-Ukrajnában. Szükségesnek nevezte, hogy Oroszország képviselői csatlakozzanak az Európai és Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai missziójához. Sürgette, hogy Moszkva most már ne csak beszéljen, hanem cselekedjen az Egyesült Államok, Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió diplomáciai vezetői között április 17-én létrejött genfi megállapodás teljesülése érdekében. Biden emellett leszögezte, hogy az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség sohasem fogja elismerni a Krím félsziget Oroszország általi bekebelezését. „Egy nemzetnek sincs joga csak úgy elfoglalni egy másik nemzet földjét" - jelentette ki.

Az amerikai alelnök emellett sürgette a kijevi vezetést, hogy tegyen lépéseket az alkotmányos reform és a hatalom decentralizációja felé. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az ukrán állam biztosítsa a régióknak a helyi önkormányzás lehetőségét, nyújtson védelmet a nemzetiségeknek anyanyelvük használatában és szokásaik gyakorlásában, ugyanakkor Ukrajna maradjon egységes és szuverén állam. Megengedhetetlennek nevezte az antiszemitizmus megjelenését, és rendkívül fontosnak a korrupció elleni küzdelmet.

Azt mondta, az Egyesült Államok segítséget nyújt Ukrajnának abban, hogy a május 25-i elnökválasztás nyílt és átlátható legyen, és senki se kérdőjelezhesse meg az eredményt.

Biden szerint az Egyesült Államok még egy 50 millió dolláros segélyt készül nyújtani Ukrajnának a politikai és gazdasági reformok végrehajtására. Azt azonban nem részletezte, hogy ezt az összeget konkrétan milyen formában nyújtja majd Washington.

Jacenyuk a maga részéről felszólította Oroszországot, hogy ne viselkedjen "gengszterek, fegyveres banditák" módjára. Szerinte ez elfogadhatatlan a mai modern világban, különösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagjától. Ismételten felszólította Moszkvát, hogy vonja ki Kelet-Ukrajnából különleges erőit, valamint katonáit a Krím félszigetről. Leszögezte, hogy Ukrajna sohasem ismeri el a Krím annektálását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.