Még öt offshore céget találtak az államfőnél

Ukrán oknyomozó újságírók újabb öt offshore vállalatra bukkantak, amelyeket állítólag Petro Porosenko jelenlegi elnök használt korábban adóelkerülésre. Az ukrán Szabadság rádió pénteki híradása szerint 2003-ban büntetőeljárás is indult az ügyben.
Az államfő Ukrprominveszt vállalatcsoportjához tartozó offshore cégek ellen még Leonyid Kucsma elnöksége idején indult eljárás, amikor Porosenko ellenzéki politikus volt. A rádió újságíróinak olyan nyomozati anyagok kerültek a birtokukba, amelyekből az olvasható ki, hogy az államfő üzleti struktúrájában 2001-ben megjelent és máig létező Agroprodimpex vállalat több ukrajnai cég adójának minimalizálásában működött közre. A gyanú szerint mintegy 25 millió hrivnya, mostani árfolyamon csaknem 263 millió forint adó befizetése maradt el.

Az ukrán hatóságok annak idején az Interpolhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy külföldi nyomozók is kapcsolódjanak be annak a - legalább - öt offshore cégnek a vizsgálatába, amelyek különböző időszakokban az Agroprodimpex vállalathoz tartoztak. A rádió felsorolása szerint az Egyesült Államok Delaware államában bejegyzett Agroprodimrex Corp., a ciprusi Agroprodimrex Cyprus Limited és Willenhall Traiding Limited, valamint a brit Man szigeten bejegyzett Fairdrook Enterprises Limited és a panamai Ukrprovinvest Holding Limited.

A bűnügyi eljárást azonban 2004-ben lezárták, bíróság elé nem került az ügy.

A hét elején vált ismertté, hogy az ukrán elnök neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán. Az államfő a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalat aktívumainak szerkezetátalakítására három offshore vállalatot hozott létre. Porosenko magyarázata szerint csak azért kellett offshore cégeket alapítania, hogy a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalatot eladja, miután más módon nem talált rá vevőt. Cáfolja azt, hogy ezen vállalatokat adófizetés elkerülésére használta volna.

A Rothschild cégcsoport csütörtökön megerősítette, hogy valóban kötött Porosenkóval januárban úgynevezett "vak bizalmi" szerződést a Roshen édesipari vállalat irányításáról. A cégcsoport hangsúlyozta, hogy a bizalmi megállapodás - amely alapján Porosenkónak a továbbiakban semmiféle beleszólása nincs a Roshen cégnél hozott döntésekbe - olyan nemzetközi szabványok mintájára készült alapul, amelyeket olyan politikusok esetében alkalmaznak, akiknek át kell adniuk vagyonuk kezelését arra az időre, amíg hivatali idejüket töltik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.