Még Obama távozása előtt bezárhatják Guantánamót

 Az Obama-adminisztrációnak még mindig van elég ideje ahhoz, hogy ígéretéhez hűen bezárja a guantánamói katonai börtönt, mielőtt az elnök távozik posztjáról – mondta a Fehér Ház pénteken. Hozzátették: folyamatosan dolgoznak azon, hogy a foglyokat legyen hová átszállítani.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok az egész világon folytat tárgyalásokat 53 guantánamói fogoly Kubából való elszállításáról. Néhány áthelyezésre még az év végéig sor fog kerüli. A szóvivő hozzátette, hogy a célkitűzés még abszolút teljesíthető, akkor is, ha nagyon keményen kell dolgozniuk érte.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, nagyon is valószínű lehetőség, hogy az év végéig a foglyok számát száza lá csökkentsék. Jelenleg 112 ember raboskodik Guantánamón. Arra azonban nincs garancia, hogy az ügyben pontosan december 31-ig jelentős fordulat áll be.

A Guantánamo-öbölben található katonai támaszpontot az Egyesült Államok 1903-óta bérli a Kubától. A terület nem számít amerikai földnek, az USA mindig is Kuba részének ismerte el és bár a kormány a bérleti díjat nem veszi fel, azt mégis minden évben átutalják.

A területen a Bush-adminisztráció alakított ki terrorizmussal gyanúsított személyek számára fenntartott fogolytábort 2001. szeptember 11-e után. A táborban zajló fogolykínzásokról kevés kiszabadult rab és a WikiLeaks dokumentumaiból értesült a világ.

Barack Obama első hivatali napján elrendelte a táborban raboskodók pereinek felfüggesztését 120 napra, majd 2009. január 22-én elrendelte a börtön felszámolását is, ám ezt a mai napig nem teljesítették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.