Még most is halnak meg 9/11 miatt

Egyetlen napon néhány óra leforgása alatt halt meg rákbetegségben három olyan amerikai tűzoltó, aki részt vett a 2001. szeptember 11. utáni mentésben.
A New York-i tűzoltóság csütörtöki közlése szerint a már nyugalmazott tűzoltók, akik mind 60 évesnél fiatalabbak voltak, hétfőn haltak meg. Robert Leaver 56, Howard Bischoff és Daniel Heglund 58 évesen - Heglund egy nappal 59. születésnapja előtt - távozott az élők sorából. Bischoff és Leaver együtt nőttek fel és életük végéig barátok voltak.

„Ezek az egy napon bekövetkezett, a WTC összeomlásához köthető halálesetek fájdalmas módon emlékeztetnek arra, hogy még 13 év elteltével is rettenetes árat fizetünk a tűzoltók hajdani hősies erőfeszítéseiért" - hangoztatta közleményében Daniel Nigro, a New York-i tűzoltóság főparancsnoka.

A tűzoltó halála alátámasztja a gyanút, hogy az ikertornyok összeomlása közben mérgező por szabadult fel. A terrortámadás óta tízezrek - többségében a mentőalakulatok tagjai - betegedtek meg New Yorkban légzőszervi- és bőrbetegségekben a toxikus anyagokkal való érintkezés következtében, velük egy különleges egészségügyi projekt, a World Trace Center Health Program keretében foglalkoznak.

Mentés közben 343 tűzoltó vesztette életét, azóta további 92-en halt meg a mentésben való részvétellel összefüggésbe hozott betegségben. A tűzoltóság összesítése szerint saját emberei és a mentésben részt vevő más egységek tagjai közül eddig összesen 850-en halhattak meg a tűzvészben felszabadult toxikus anyagok miatt – írja a Híradó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.