Még mindig tabunak számítanak a szlovákiai magyargyilkosságok

Emléktáblát avattak szombat délelőtt Pozsony-Ligetfaluban azoknak a tömegsíroknak a közelében, ahova a csehszlovák hadsereg 17.gyalogezredének ellenőrizetlenül garázdálkodó katonái a második világháborút követően, 1945.júniusában az etnikai tisztogatások során több száz pozsonyi és környékbeli ártatlan magyar és német polgárt lőttek agyon.

Minden bizonnyal ők végezték ki azt a 66 magyar katonát is, akik Németországból tartottak haza, de elfogták őket.

Az évtizedekig szigorú tabuként kezelt tragédiáról először Janics Kálmán szlovákiai magyar történész tett említést szamizdatban megjelent tanulmányában, majd a rendszerváltást követően Dunajszky D. Géza pozsonyi közíró és Szabó József, a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium tanácsosa - aki éveken át Szlovákia fővárosában diplomataként tevékenykedett - kezdte kutatni a nehezen hozzáférhető dokumentumokat.

Több tanút is találtak, akik túlélték a borzalmakat. Mindketten folytatják a pozsonyligetfalui vérengzések minél alaposabb felderítését. Bíznak abban, hogy mielőbb, fiatal magyar és szlovák történészek, doktoranduszok is segítenek a tabuk megdöntésében.

Fontos lenne a cseh levéltárak dokumentációját is megvizsgálni, hátha megtalálják a tömegsír kihantolási jegyzőkönyvét és más beszédes dokumentumot. A tragédia helyszínén közadakozásból szeretnénk mielőbb emlékművet állítani, amely mementóként szolgálna a mai és az elkövetkező nemzedékek számára - tájékoztatta lapunkat Dunajszky D.Géza.

- Néhány hónappal ezelőtt jóleső érzéssel nyugtáztam, hogy a belgrádi kormány hét évtized után olyan határozatot hozott, amely alapján végérvényesen kikerült a kollektív bűnösség bélyege a szerbiai jogrendből. Őszinte együttérzéssel olvasom a vajdasági vérengzéseket feltáró tanulmányokat, könyveket is. Nálunk viszont semmi sem mozdul. - folytatta Dunajszky, aki szerint Pozsonyban és Prágába még csak hallani sem akarnak azoknak a hírhedt Benes-dekrétumok érvénytelenítéséről, amelyek ugyanazzal az igaztalan váddal bélyegezték meg a felvidéki magyarságot, mint eddig a délvidékieket.

- Még a meghurcoltak lelki békéje érdekében sem hajlandó, még bocsánatkérésre sem a cseh vagy a szlovákiai törvényhozás. Sőt, Szlovákiában még mindig tabunak számítanak mindazok a tömeggyilkosságok is, amelyeket már a második világháború után követtek el ártatlan magyar és német civil lakosok ellen, s amelyekről a hivatalos történetírás is hallgat. A mai avatás után újra bizakodom, hogy ez a áldatlan helyzet nem tart sokáig - zárta a pozsonyi közíró.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.