Még mindig nem tudni, kik tárgyalnak a szíriai rendezésről

Az biztos, hogy pénteken elkezdődnek Genfben a szíriai konfliktus megfékezését célzó béketárgyalások, de még nem tudni, kik vesznek részt benne. Ahmad Fawzi ENSZ-szóvivő péntek reggel még sem az időpontot, sem a helyszínt, sem a résztvevők körét nem tudta megnevezni. Később egy hivatalos közlemény arról tájékoztatott, hogy Staffan de Mistura a világszervezet megbízottja először a damaszkuszi kormány küldöttével ül tárgyalóasztalhoz, majd másokkal, köztük a civilszervezetek képviselőivel is egyeztet.

Ezek közvetett tárgyalások lesznek, vagyis az érintettek nem találkoznak egymással, hanem az ENSZ emberei ingáznak majd közöttük, és ilyen módszerrel folytatódna a teljes, félévesre tervezett egyeztetéssorozat is. Vagyis a Bassár el-Aszad elnökkel szemben fellépő ellenzék delegációjának sem kellene egy asztalhoz ülnie a kormányküldöttség tagjaival. Mégis kérdéses, hogy ott lesznek-e Genfben. Részvételüket ugyanis feltételekhez, például a polgári célpontok támadásának leállításához és a városok, falvak blokádjának feloldásához kötötték.

Közös bizottságuk rijádi találkozóján arra jutottak, hogy végül nem kapcsolódnak be a tárgyalásokba – adta hírül a BBC. A testület vezetője, Riad Hidzsab ugyanakkor hozzátette: lehet, hogy ott lesznek Genfben, de nem a tárgyalóteremben. Az ellenzék egy másik befolyásos képviselője, Hasszán Abdel Azim viszont azt mondta, hogy már el is indultak embereik a svájci konferenciavárosba, és csak az ellenzék egy kisebb csoportja van a tárgyalások bojkottja mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.